Dostupni linkovi

Materra Mesto, novi prostor za konceptualnu umetnost


U Novom Sadu je otvoren prvi konceptualni prostor za umetnike koji u svojim postavkama kombinuju zvuk, sliku i svetlosne efekte.

Komunikacija je ključna reč prve konceptulane postavke u novoj galeriji u Novom Sadu. Materra Mesto je otvorilo svoje prostorije konceptulanim umetnicima koji u buduće mogu da postave svoje prostorne instalacije koje koriste sliku, zvuk i svetlost ali i tekst da bi svoje poruke približili posetiocima.

„Izložba broj 1“ kako su imenovali prvu postavku u ovoj umetničkoj kući koristi fotografije, tekst i zvuk. Cilj je bio da se unapredi komunikacija ne samo između umetnika i prostora, već i da se otvori dijalog između zajednice i samog izložbenog prostora, objašnjava Orfeas Skutelis, umetnik koji je osmislio koncept prve instalacije.

„Komunikacija kroz više medijskih kanala postala normalna stvar a posebno je interesana komunikacija između samih medija. Ova postavka je kreirana tako što fotografije slike i tekst međusobno komuniciraju i zapravo oni zajedno kreiraju kontekst.“

Aktivistkinja Jelena Anđelovski kaže da su već u kontaktu sa nekim umetnicima koji će u buduće ne samo postavljati svoje izložbe, već će ih i kreirati u novo otvorenim prostorijama.

„Mi već sada imamo grupu umetnika koji će ovde živeti i raditi, fotografije, pisanje, slikanje sve je u igri. Ideja je da prostorije koje su dugo bile prazne sada zaigraju u ovom smeru. Ova kuća pripada Terra film produkciji. U njoj su se kreirali takozvani crnotalasni filmovi sedamdesetih godina. Cilj nam je da na tragu videa nastavimo ovo“, kaže ona.

U grupu reditelja “crnog talasa” spadao je i autor Želimir Žilnik.

“Crni talas” je predstavljao političku oznaku koju je tadašnja vlast Jugoslavije odredila za dela koja su “crno” slikala stvarnost u društvu. Ti filmovi su uglavnom bili zabranjeni.
Instalacija „Izložba broj 1“ je otvorena do petnaestog februara.
XS
SM
MD
LG