Dostupni linkovi

Mamićima blokirana imovina


Zdravko Mamić, ilustrativna fotografija
Zdravko Mamić, ilustrativna fotografija

Policija najavljuje da je blizu rješavanja slučaja svastike na splitskom Poljudu. Braći Mamić sud je blokirao par desetaka milijuna kuna vrijednu imovinu i bankovne račune. Dinamova navijačka skupina Bad Blue Boys, koja zbog sukoba s Mamićem već dugo bojkotira utakmice u Maksimiru, u nedjelju dolazi na derbi s Hajdukom.

Sud je blokirao imovinu braće Mamić koji su u pritvoru zbog sumnje na utaju poreza, podmićivanje poreznog inspektora i izvlačenje novca iz nogometnog kluba Dinamo. Dinamova navijačka skupina Bad Blue Boys,koja je dugo vremena bojkotirala utakmice Mamićevog Dinama,u nedjelju dolazi na derbi s Hajdukom u Maksimir, a masovni dolazak najavila je i Hajdukova Torcida.

„Nešto se pomaklo u hrvatskom nogometu,“ procjenjuje u izjavi za Radio Slobodna Evropa doajen hrvatskog sportskog novinarstva, komentator Slobodne Dalmacije, Zdravko Reić.

„Pomaklo se, sigurno. Mamić je držao da je nedodirljiv. On je svojim pričama izazivao javnost i tumačio da mu nitko ništa ne može. Mislim da je ovo dobro što se dogodilo. Dobro je za zdravlje hrvatskog nogometa, jer sve su te razne mućke i dodvoravanja slabili hrvatski sport.“

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker, kojeg mnogi doživljavaju kao Mamićevu marionetu, dao je punu potporu svom uhapšenom potpredsjedniku Zdravku Mamiću i njegovom uhapšenom bratu Zoranu, kao i i također uhapšenom izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću, koji je na ovu funkciju došao iz Dinama.

„Za nas su oni nevini. Čekajmo sudski epilog i onda ćemo imati i dosta presica i razgovora.“

Kako se sumnja da su braća Mamić najveći dio novca iz Dinama izvukli pomoću fantomskih aneksa ugovora s nogometašima, jednu od najoštrijih kritičarki nogometne mafije, novinarku portala index.hr Deu Redžić zanimalo je - hoće li Savez išta napraviti na boljoj kontroli tih ugovora? Ali takva su pitanja Šukeru ušla na jedno uho, i na drugo odmah izišla.

„Ako imamo slučaj jednog takvog igrača koji bez odštete ode u drugi klub, a potom se proda u inozemstvo za 10 milijuna eura, to je okej. Ali, ako je 10 takvih ugovora i to sa istim klubom, to u svakom slučaju izaziva sumnje kod svakoga – osim kod HNS-a“, kaže Dea Redžić.

Dinamovi navijači Bad Blue Boysi već su vatrometom pred zatvorom Remetinec proslavili pritvaranje braće Mamić, najavljuju da prekidaju bojkot i da dolaze u nedjelju na derbi s Hajdukom. U Maksimir dolazei Hajdukovi navijači.

Upravo među Hajdukovim navijačima treba tražiti i krivce za nedavnu svastiku na Poljudu, čime se željelo diskreditirati Šukera i HNS, ocjenjuje Reić. „Naša je policija prelabava prema navijačima vandalima,“ kaže.

„Ako oni nisu u stanju otkriti tko je postavio kukasti križ, onda neka svi njihovi inspektori idu u ribare, neka idu u pekare, neka idu u turističke radnike, neka zabavljaju druge! Sada neki kažu da je to podmetanje i tako dalje, ali evidentno je da je to napravila grupa koja je 'prohajdučka' i anti – HNS-ovska. To je evidentno i to je jasno. Ako oni ne mogu otkriti tu grupu, onda nije jasno čemu naša policija služi.“

Inače, policija je danas izvijestila da je na dobrom tragu da riješi taj slučaj.

Sud je blokirao više desetaka milijuna vrijednu imovinu i bankovne račune braće Mamić i njihove najbliže rodbine. Zdravku je blokirana 20 milijuna kuna vrijedna vila u elitnom dijelu Zagreba i još tri nekretnine u Zagrebu, jahta vrijedna dva milijuna kuna, i dva vinograda na jednom jadranskom otoku. Njegovoj supruzi blokirana su dva stana u Zagrebu, kuća s imanjem od 14 hektara u Gorskom kotaru i luksuzni automobil marke Bentley. Brat Zoran je opterećen hipotekama, pa mu je blokirana samo vila s bazenom na obroncima Zagrebačke gore.

XS
SM
MD
LG