Dostupni linkovi

Makedonski izbori: Borba za opstanak elite, male šanse za promene


Antivladin protest 17. maj 2015.
Antivladin protest 17. maj 2015.

Politički analitičar Kim Mehmeti za “Zašto?” analizira mogućnost promene na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji 11. decembra, čije je održavanje u skladu sa demokratskim principima jedan od ključnih uslova Evropske unije za odmrzavanje procesa integracije.​

  • Narod i partija

U Makedoniji se događa ono što se može očekivati u državi u kojoj narod nema partiju već partija ima svoj narod. U ovoj zemlji se sada održavaju izbori koje organizuju oni koji su doveli zemlju na prag propasti i kojima je važna njihova sudbina a ne sudbina zemlje.

U takvim okolonostima previše je naivno očekivati da dođe do nekih promjena i da imate izbore koji imaju neki značaj.

Ovi izbori jednostavno i kratko rečeno nemaju nikakav značaj za Makedoniju ali su vrlo značajni za političke elite, one kriminalne političke elite koje su opljačkale i uništile ovu državu i sad se oni jednostvano bore se za sebe i da sebi obezbede neki imunitet.

Ili će one otići ili će otići Makedonija.

  • Sudbina elita

Ne možete očekivati odlučujuće izbore u pozitivnom smislu tamo gde, jednostavno i slikovito rečeno, lopovi donose zakone kako se kažnjavaju lopovi, gde onaj koji krade izbore donosi zakon kako se održavaju pravedni i demokratski izbori.

Ne možete, jednostavno, da očekujte pozitivne izbore u zemlji u kojoj se oni koji glasaju boje onih koje biraju. Imate državnu administraciju u kojoj su ljudi zaposleni kao potrčka u političkoj partiji, imate državu u kojoj su državne institucije nisu tu u korist građana već u službi političkih partija i političkog podzemlja i jednostavno imate situaciju u kojoj se ne zna ko vlada.

Imate situaciju kada državne institucije skrivaju ono ono čini “političko podzemlje” i u takvim okolnostima uzaludno je očekivati da će se desiti neka promena i da će doći do izbora na kojima će narodi odlučivati o svojoj sudbini.

Ovo su izbori na kojima se odlučuje samo o sudbini političkih elita.

  • Platni spisak

Ja mislim da će kod albanskih partija doći do malih promena ali inače ne očekujem veće promjene. Vrlo je teško da očistiti jednu zemlju u kojoj je političko đubre prekrilo sve i previše je ambiciozno nadati se da će se to rešiti na jednim izborima.

Ovdje 25 godina narod nije glasao nego je partija plaćala svoje birače, svoje glasače. Svaka partija je imala listu svojih glasača koje plačate na različite načine, nekog zapošljavaš, drugom daš novac, treći je inkriminisan i spsašavaš ga od kazne.

Jednstavno, pali smo u ruke “partijskih bandita” koji sve ucenjuju.

Narodi u ovim državama, kao što je Makedonija, su taoci političkih partija i zato je uzaludno očekivati de će par izbora da to reši, da se očisti svo to nagomilano đubre u ovoj zemlji.

  • Evropska unija

Mi imamo političke elite koje su super, dobre, poslušne i fine sa stranim kolegama ali koje su arogantane i drske sa svojim narodom. Imate političke elite koje su shvatile da trebaju biti kooperativne sa međunarodnim faktorom a ne sa svojim narodom. Oni nikada nisu vodili račuma kakvi su za svoju državu i narod ali su bili “dobri momci” za međunarodni faktor i vrlo kasno je međunarodni faktor shvatio da ima posla sa bitangama koje znaju dobro da igraju tu igru.

Svi izbori u Makedoniji su proglašeni dobro organizovanim od strane međunarodnog faktora i po se može čak zaključiti da za ovu situaciju u koju je došla Makedonija deo krivice snosi i međunarodni faktor. Ni na jednim izborima strani faktor nije rekao da nešto ne valja, uvek je bilo u redu.

Sa druge strane, mi ovdje smo znali da se ovde kradu glasovi, da se ucenjuju ljudi, da to nema veze sa demokratskim izborima. No, čitali ste izveštaje i Evropske unije i drugih međunarodnoh organizacija gde piše da su izbori zadovoljavali demokratske standarde. E sada više niste pametni da zaključite da li vi loše vidite ili imaju neki drugi standardi. Tako da i međunarodni faktor zna šta se ovde događa ali ne zna kako izaći iz svega ovoga.

XS
SM
MD
LG