Dostupni linkovi

Makedonija: Protesti zbog abolicije, traži se ostavka predsednika


Specijalci brane sedište VMRO-DPMNE
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Specijalci brane sedište VMRO-DPMNE

Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da abolira sve političare iz afera povezanih sa prisluškivanim razgovorima koje je objavio opozicioni Socijademokratski savez Makedonije (SDSM) izazvala je oštre reakcije. Građani su izašli na proteste, lider SDSM-a Zoran Zaev optužio je Ivanova za državni udar, a odluku su kritikovali i evropski političari.

Policijski kordon u Skoplju je u utorak uveče blokirao prilaz sedištu vladajuće VMRO-DPMNE pred velikim brojem demonstranata koji su prethodno jajima gađali zgradu Narodne kancelarije makedonskog predsednika, skandirajući "Nema pravde, nema mira" i "Mafija na robiju".

Lider SDSM-a Zoran Zaev je optužio Ivanova da je odlukom o aboliciji srušio pravnu državu i dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da bude razrešena dvogodišnja politička kriza.

On je pozvao Ivanova da odmah podnese ostavku, upozoravajući da će, ako to ne uradi, dovesti Makedoniju u "fazu eksplozije".

"Ovo je državni udar kriminalne bande (lidera VMRO DPMNE) Nikole Gruevskog koji pokušava da spase kriminal koji je napravio, a Ivanov je postao učesnik u tom zločinačkom udruživanju. On želi da pare ukradene gradjanima ne budu vraćene", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Lider SDSM, koji je odlukom Ivanova i sam aboliran, istakao je da ne prihvata tu odluku predsednika Makedonije. Rekao je da krivci moraju da pred sud i da budu kažnjeni, a nevini moraju da dobiju šansu da dokažu svoju nevinost.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han za RSE je rekao da odluka Ivanova "nije prihvatljiva i nije u skladu s vladavinom prava".

Han je istakao da se situacija u Makedoniji u poslednjih nekoliko dana pogoršava:

"Pozivam sve političke lidere da se vrate za pregovarački sto i fokusiraju na fer i transparentne izbore i u tom pogledu čišćenje biračkog spiska i nebojkotovanje izbora", rekao je Han.

Britanski ambasador u Skoplju Čarls Garet na Tviteru je naveo kako je zabrinut zbog odluke Ivanova.

"Današnja predsednika traži pojašnjenje i ako je odluka da se aboliraju političari u istragama o prisluškivanim razgovorima, onda je to stvar za ozbiljnu zabrinutost. Celovita istraga ovih sumnji i odgovarajući zakonski procesi su ključni elementi ugovora iz Pržina. Kao takvi, oni su u središtu bilo kojeg trajno rešenja aktuelne političke krize", naveo je ambasador.

XS
SM
MD
LG