Dostupni linkovi

Protest opozicije u Mađarskoj: 'Nezaustavljivi vjetar promjena'


Protesti opozicije u Debrecinu, gradu na istoku Mađarske, 5. maj 2024.
Protesti opozicije u Debrecinu, gradu na istoku Mađarske, 5. maj 2024.

Desetine hiljada osoba okupile su se 5. maja u Debrecinu, gradu na istoku Mađarske, na protestnom skupu protiv premijera Viktora Orbana, a na poziv mađarskog disidenta Petera Magyara.

Magyar se u mađarskoj politici istaknuo u februaru dok je Orbanovu vladu potresao skandal seksualnog zlostavljanja djece, koji je doveo do ostavke predsjednice, Katalin Novak.

Pred desetinama hiljada ljudi koji su pozivali da se Orban "otjera" s vlasti, Magyar je u nedjelju pozdravio u nedjelju "vjetar promjena u Mađarskoj koji niko ne može zaustaviti".

Veliki miting u Debrecinu, uporištu vladajuće nacionalističke stranke Fides, održan je mjesec prije izbora za Evropski parlament.

Otkako je u februaru izbio na političku scenu, Magyar je privukao nekoliko poznatih ličnosti u svoju borbu.

Među njima je glumac Ervin Nagy koji je izjavio da želi vjerovati u obnovu te srednjoevropske zemlje i zbog toga ne propušta demonstracije.

Nagy je u nedjelju napustio scenu i filmske studije kako bi, piše AFP, izašao na ulice i "uhvatio polet groznice disidenta koji prkosi Orbanu".


Po ocjeni stručnjaka, od povratka Viktora Orbana na vlast 2010. godine, Mađarska nije doživjela ovakav protestni pokret koji predstavlja izazov bez presedana za mađarskog premijera.

Dugogodišnji diplomata u Briselu, 43-godišnji advokat, Peter Magyar, formirao je pokret Tisza (Poštovanje i sloboda) za koji tvrdi da nije "ni ljevičarski ni desničarski". Po anketama, taj pokret bi mogao dobiti 25 posto glasova.

Njegove pristalice smatraju da njegovu snagu predstavlja to što iznutra poznaje sistem.

"Mada Orban odbacuje značaj tog konkurenta, njegova stranka čini sve da uguši ovaj val protesta u korijenu", rekao je analitičar Zoltan Lakner za AFP.

Širom zemlje su osvanuli plakati koji Magyara nazivaju "slugom Brisela", dok su provladine novine objavile na desetine članaka kako bi uprljale njegovu reputaciju, poptu optužbi za nasilje u porodici koje on odlučno negira.

"Ukoliko uspije da ujedini birače opozicije, danas rascjepkane na nekoliko malih partija, on bi tada mogao predstavljati realnu opasnost za one koji su na vlasti", smatra Lakner.

Drugi smatraju da je njegov pokret u ovoj fazi nesposoban da svrgne premijera koji je opoziciju postepeno doveo "u red" tokom 14 godina vlasti, piše AFP.

XS
SM
MD
LG