Dostupni linkovi

Završeno glasanje na lokalnim izborima u Crnoj Gori


Lokalni izbori u Podgorici
Lokalni izbori u Podgorici
U Crnoj Gori su u 20 časova zatvorena biračka mjesta za lokalne izbore koji se održavaju u 12 gradova i dvije podgoričke opštine.

Na lokalnim izborima u Podgorici glasalo 70,5 odsto birača, odnosno oko 105,1 hiljada građana, objavio je CDT.

Na izborima u Podgorici učestvovalo je pet lista. Slijedi prebrojavanje glasova nakon čega će CDT objaviti nezvanične procjene, prije svega za Podgoricu.

Lokalne izbore u Crnoj Gori od otvaranja biračkih mjesta pratio je veliki broj nepravilnosti pa i incidenata između aktivista opozicije i vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), kao i između članova biračkih odbora iz DPS-a sa posmatračima nevladinih organizacija koje prate regularnost izbora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora(MANS) i Centra za demokratsku tranziciju.

Najveći broj incidenata i nepravilnosti je zabilježen u Podgorici.

Aktivisti opozicionog Demokratskog fronta su, kao i na prethodnim izborima u Beranama, oduzimali spiskove i materijale aktivistima DPS-a koji su se nalazili u blizini biračkih mjesta i te aktivnosti su snimane mobilnim telefonima. Iz DF tvrde da rade na sprječavanju nelegalnih aktivnosti i pritisaka na građane.

Iz DPS-a su pozvali državne institucije da hitno reaguju, kako je rečeno, na kršenje izbornog procesa, garantuju bezbjednost i zaštite integritet svakog građanina i preduzmu odgovarajuće radnje protiv svih koji krivičnim djelima ometaju građane u ostvarivanju biračkog prava.

U novom saopštenju DPS je optužio i aktiviste MANS-a da, zajedno sa predstavnicima Demokratskog fronta, dominiraju u kršenju pravila izbornog procesa.

MANS je saopštio da su neregularnosti utvrđene na najmanje 30 biračkih mjesta u Podgorici, a da DPS i pojedini članovi biračkih odbora iz te partije vode nezakonitu, paralelnu evidenciju birača.

Osim u Podgorici izbori su održani u Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku i Gusinju i podgoričkim gradskim opštinama Golubovci i Tuzi. Glasačko pravo, prema podacima izbornih komisija u ovim opštinama imalo je oko 315.000 birača što je više od polovine biračkog tijela Crne Gore.
XS
SM
MD
LG