Dostupni linkovi

Led uništio marine, jedrilice i splavove



Zoran Glavonjić

Plutajući led na Dunavu uništio je zemunske marine i oštetio nekoliko stotina plovila. Ovakvu prirodnu nepogodu, u kojoj su potopljeni i objekti teški nekoliko tona, ne pamte ni najstariji stanovnici Beograda.

Led koji je na Dunavu počeo da se topi i pomera polomio je jedrilice privezane uz obalu, uništio nekoliko marina, pokidao sajle i mostove do pristaništa i polupao splavove. Pojedini gosti restorana na vodi padali su u reku bežeći od nepogode, a neki vlasnici brodova ostali su zarobljeni na svojim plovilima daleko od kopna zbog čega su kasnije evakuisani.

Prizor na zemunskom priobalju dan posle bio je kao nakon uragana, dok su članovi lokalnih nautičkih klubova udruženim snagama pokušavali polomljene čamce da dovuku do obale.



Led velike debljine, za koji alasi i nautičari iz Zemuna kažu da je negde i po jedan metar, gurao je splavove niz Dunav, od kojih su neki potonuli u reku. Ledena lavina otkačila je više od stotinu čamaca koji su zaplovili ka Smederevu, a onda i šest velikih barži koje su se zaustavile tek posle Pančevačkog mosta.

Da li je problem mogao da se spreči

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je za RSE da su velike količine leda stigle iz pravca Novog Sada i da će biti utvrđeno da li je problem na zemunskoj obali mogao da bude sprečen.

“Jutros sam bio tamo i sve zaista izgleda jezivo. Svi relevantni faktori su rekli da su potrebna obaveštenja na vreme izdata vlasnicima čamaca, brodova, splavova i marina. Nije ovo crno bela priča u kojoj su jedni krivi a drugi ne. Svi su tu po malo možda mogli da urade više", ocenjuje Marić.

Ledene gromade nosile su velikom brzinom sve pred sobom, pa su retki objekti od zemunskog Gardoša do Pančevačkog mosta koji su ostali netaknuti.

Splav Gradskog zelenila, koji služi za pristajanje čamaca za prevoz na Ratno ostrvo, oštećen je u ovoj katastrofi pa su uz pomoć buldožera i sajle radnici tog preduzeća pokušali da ga privuku uz obalu.



Posledice ove nepogode na Zemunskom keju posmatralo je nekoliko stotina ljudi koji su fotoaparatima beležili događaj koji ni najstariji Beograđani ne pamte.

XS
SM
MD
LG