Dostupni linkovi

Lagarde: Evropska kriza prijeti svjetskoj ekonomiji


Direktorica MMF Christine Lagarde na sastanku ministra finansija u Moskvi, 07. novembar 2011.
Direktorica MMF Christine Lagarde na sastanku ministra finansija u Moskvi, 07. novembar 2011.
Prema ocjeni čelnice MMF-a Christine Lagarde, evropska dužnička kriza prijeti da će globalnu ekonomiju odvesti u sunovrat.

U međuvremenu, talijanski dug je dostigao rekordan nivo nakon što je premijer Berlusconi obećao da će dati ostavku.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, koja boravi u Kini, pozvala je sve zemlje da spriječe dužničko propadanje eurozone.

Na razvijenim zemljama je da nose teret obnove privrede, kazala je čelnica svjetske finansijske organizacije

"Ako ne budemo djelovali odlučno i zajedno, svjetska se ekonomija može krenuti spiralom nesigurnosti, finansijske nestabilnosti i na kraju globalnom kolapsu. Neki to komentatori već zovu izgubljenim desetljećem", rekla je ona.

Lagarde je kazala kako svjetska ekonomija pati od stalnih "negativnih povratnih turbulencija" - to jest, pad nastaje kada slabi finansijski sistem i ekonomska recesija hrane jedan drugog.

"Vjerujemo da je svjetska ekonomija ušla u opasnu i neizvjesnu fazu. Dugovi su veliki, a nezaposlenost što je neobično - napreduje značajno s nesmanjenim intenzitetom i dalje je neprihvatljivo visoka", kaže on.

Rehn: Stanje je vrlo zabrinjavajuče

Ekonomisti situaciju kakva je danas nazivaju "negativna lančana reakcija", koja se javlja kada se proizvodnja realnih dobara i usluga usporava usred financijske krize.

Ollie Rehn u Briselu, 29. novembar 2010.
Ollie Rehn u Briselu, 29. novembar 2010.
To je bio slučaj tokom globalne krize 2008., a nastavlja se i ove godine ured krize eurozone.

U takvim situacijama, ekonomisti kažu, recesija imaju tendenciju da se sve teže i sporije liječi u odnosu na "normalne recesije".

Christine Lagarde u dvodnevnoj je posjeti Kini gdje pokušava uvjeriti Peking da pomogne u sprečavanju širenja krize u eurozoni koja je najjača u Grčkoj i Italiji, te da razmotre povećanje kursa kineske valute u odnosu na američki dolar.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u utorak je obećao da će dati ostavku na dužnost, ali to nije podiglo optimizam u vezi s talijanskom sposobnošću da primjeni davno obećane reforme.

Analitičari procjenjuju da je Italija sada dosegla tačku na kojoj su Grčka, Irska, i Portugal bili prisiljeni tražiti paket spašavanja.

Povjerenik EU za ekonomiju​izjavio je kako je talijansko stanje "vrlo zabrinjavajuće."

Glasine kako Njemačka i Francuska planiraju stvaranje manje eurozone, odlučno su demantovane iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel.
XS
SM
MD
LG