Dostupni linkovi

Kurti: Srbija ostavlja otvorenu mogućnost 'invazije na Kosovo'


Premijer Kosova Aljbin Kurti, februar 2024.
Premijer Kosova Aljbin Kurti, februar 2024.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je kako je "čvrst savez Srbije s Rusijom realan redovni bezbednosni rizik" s kojim se Kosovo suočava, te da je zbog toga neophodan hitan sporazum o normalizaciji odnosa koji će dve strane potpisati.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Kurti je na panel diskusiji u Londonu, koji je organizovao Chatham House institut, rekao i da prisustvo Rusije na Balkanu raste kroz Srbiju, te da je bi potpisani sporazum značio "pravnu sigurnost i sprovođenje onoga za što su se strane dogovorile".

"Odbijanje potpisivanja sporazuma znači i da Srbija želi da ostavi otvorenu opciju invazije na Kosovo", naveo je Kurti.

On je ponovo optužio Srbiju da stoji iza napada u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova i ubila narednika Afrima Bunjakua. Zvanični Beograd je ranije negirao ove optužbe.

Kosovo i Srbija su prošle godine prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa na predlog Evropske unije i Aneks dokument za njegovu implementaciju.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbija da ga potpiše, na čemu pak insistira premijer Kosova Aljbin Kurti.

Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, su u nekoliko navrata naveli da je taj sporazum, bez obizra što nije potpisan, pravno obavezujući za obe strane.

Sporazum inače predviđa rešavanje otvorenih pitanja između Kosova i Srbije. Njime se zvanični Beograd obavezuje da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, te da neće ugrožavati teritorijalni integritet Kosova.

S druge strane, zvanična Priština je pristala da Srbima na Kosovu pruži određeni nivo samomenadžiranja, odnosno da formira zajednicu opština sa srpskom većinom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG