Dostupni linkovi

Kriza evra: Građani se uzdaju u 'švajcarce'


Švajcarski franci - ilustracija
Švajcarski franci - ilustracija
U menjačnicama u Srbiji poslednjih dana vlada prava potraga za švajcarskim francima. Iz straha od pada evropske valute, građani sve više kupuju američke dolare i švajcarske franke, pa je tako u rano popodne u Beogradu nemoguće kupiti švajcarsku nacionalnu valutu.

Dok stručnjaci smatraju da su najave o propasti evra spekulacije, u beogradskim menjačnicama kažu da je primetno veća tražnja za švajcarskim frankom, potvrdio nam je radnik u menjačnici u centru Beograda.

„Za švajcarskim frankom i američkim dolarom je veća potražnja zato što se smatra da će evro izgubiti svoju vrednost”, kaže menjač, navodeći da je vrednost švajcarske valute u proteklih nekoliko dana „porasla između 10 i 15 odsto”.

„Velika je potražnja i američkog dolara i švajcarca nema dovoljno koliko stranke imaju potrebe”, kaže radnik u jednoj od najvećih menjačnica u Beogradu.

Građani nerado govore o svojim finansijskim transakcijama, ali kažu da je nesigurnost evropske valute razlog zbog kojeg traže novu valutu.

„Imam sto evra i hteo sam da zamenim za „švajcarce". Nije to veliki iznos i neću da propadnem zbog ne znam čega, ali to radim. zbog straha od gubitka vrednosti evra”, kaže nam mlađi Beograđanin.

Koliko je javnost u Srbiji osetljiva na kursne razlike dovoljno je pristetiti se devedesetih godina i svega što se tada preživelo u inflaciji najvećoj zabeleženoj u svetu, pa i do danas opravdano od svega štrecamo.

Međutim primer Beograđanina za šalterom menjačnice možda je samo ilustrativan, ali ukazuje na neke nove finansijske vetrove. Prvi put mu traže da poslovne račune plati u "švajcarcima".

“Što kupujem i menjam? Zato što sam rezervene delove koje su mi trebali za medicinski uređaj naručio iz Nemačke. Tražili su mi da platim u švajcarskim francima. I to ravno iz Nemačke. U Nemačku šaljem švajcarce, verovali ili ne, ali to je istinito”, kaže Beograđanin držeći u ruci svotu novčanica evra.

Kovačević: Priče o propasti evra još nisu realne

Postavlja se pitanje imaju li građani toliko razloga za nesigurnost u evropsku valutu.
Kako je i novac je roba na tržištu, Dušan Uzelac urednik sajta Kamatica kaže da je trenutna situacija posledica špekulativnih radnji na svetskom tržištu novca. Savetuje građanima da ne kupuju švajcarce, jer je rast te valute ograničen.

Menjačnica u Beogradu - ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
Menjačnica u Beogradu - ilustrativna fotografija: Vesna Anđić
„Generalno prateći sve vesti evidentno je pristutna kriza poverenja, jer eto nema političke volje na vidiku da se nešto reši. Naravno da se nešto dešava. Ja bih savetovao građanima da nikako ne menjaju evre u švajcarce, jer je on od strane nacionalne banke švajcarske ograničen. Čak ako se i desi kolaps evra, a neće, ništa se značajno neće desiti”, kaže Uzelac.

Reč je o krizi nepoverenja i sve su više prisutni spekulativni nastupi i rizici.
Stručnjaci takođe upozoravaju da su razliku između kupovnog i prodajnog kursa uvek na štetu građanina.

Takođe podsećaju da su korisnici novca već jednom bili gubitnici sa frankom u stambenim akcijama. Švajcarska je morala da oslabi franak - na silu kako bi se zaštitila od preterane vrednosti valute.

Pomenute okolnosti i dalje ne umanjuju strah da bi se evro mogao srušiti. Međutim, teško je predvideti kuda će se kretati vrednost evra i švajcarca, kaže ekonomista Milan Kovačević.

“Pa koliko ja znam jedini čovjek koji se obogatio i pogodio na jednoj takvoj transakciji je bio Džordž Soroš. Danas je vrlo teško pogoditi šta će se dešavati između evra i švajcarca”, kaže Kovačević.

Da evro polako krahira to se može videti svakodnevno, ali priče o njegovoj propasti još nisu realne. Bežanje u neke druge valute kao što su američki dolar, japanski jen ili švajcarac, jedna je od preventivnih mera, kaže Kovačević.

“Jedino se mogu pozvati na osveštala naučna pravila a to je kada se investira da postoji veliki rizik svakog investiranja. Pa kada je tako onda je zgodno smanjiti rizik tako da se investira u te tri pomenute valute. Ako rizik bude u jednom delu, sigurno neće u drugom. Da li je to dobro odmjerena razlika u vjerovatnoći da se mjenja vrednost te pojedinačna valute u drugu. Ko će to znati”? zaključuje oprezno ekonomista Milan Kovačević
XS
SM
MD
LG