Dostupni linkovi

Legitimitet Vlade upitan zbog gubitka povjerenja građana


Podgorica, sa jedne od sjednica Vlade
Podgorica, sa jedne od sjednica Vlade
Najnovije istraživanje Evropske komisije je otkrilo da Vlada Crne Gore uživa povjerenje manje od jedne trećine građana, što bi moglo uticati na eventualni gubitak legitimiteta Vlade i proizvede posljedice na unutrašnju političku scenu, ali i relacije sa međunarodnom zajednicom, prije svega sa EU sa kojom Crna Gora tek što je ušla u suštinski proces pristupnih pregovora.

Istraživanje Evropske komisije na nivou EU plus pet država kandidata pokazalo je da Vladi vjeruje manje od jedne trećine građana. Da nema povjerenja u Vladu, jasno je rekao 61 procenat ispitanika, dok osam procenata nije odgovorilo na ovo pitanje. Da ima povjerenja u Vladu, rekao je svega 31 procenat građana.

Razmatrajući moguće posljedice sa aspekta unutrašnje politike, ali i procesa pristupanja EU, predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kaže da podaci koje je publikovala Evropska komisija, pored legitimiteta, u pitanje dovodi i legalnost sadašnje vlasti:

"U toku mandata jedne vlade često se mijenja mišljenje građana. Ovdje dolazimo i do jednog saznanja da glasovi koje dobija DPS na izborima i povjerenje koje ima među građanima u anketima koje rade nezavinse institucije pokazuje da postoji ogromna diskrepanca između jednih i drugih podataka. To pokazuje da DPS do pobjede na izborima dolazi na neke načine koji nijesu vezani za slobodnu volju građana. Mislim da je ovo najvažniji zaključak ovog istraživanja, mada su sami podaci koji se tiču podrške zastrašujući. Nevjerovatno je da jedna vlada koja je formirana prije godinu ima jasno iskazano neprovjerenje gotovo 70 posto građana i da sama ne podnese ostavku i građanima ne ponudi neko bolje rješenje", naglašava Radunović.

Istraživanje Evropske komisije, koje je pored zemalja EU obuhvatilo i Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Tursku i Island, u Crnoj Gori je, tokom novembra realizovao TNS Medium Gallup.

Rezultati istraživanja Evropske komisije su pokazali da 44 procenata građana smatra da bi članstvo Crne Gore u EU bilo dobro, a 17 da bi to bilo loše. Kao najveći problemi sa kojima se suočava država označeni su ekonomska situacija i nezaposlenost, jer je 80 procenata, od ukupno 500 ispitanika ocijenilo da je ekonomska situacija loša, a samo 19 da je ona ukupno dobra. Stanje u oblasti zapošljavanja, čak 87 procenata građana smatra lošim, a dobrim svega 11.

Bez rezultata

Rezultate istraživanja Evropske komisije koji bi mogli ukazivati na gubitak legitimiteta Vlade danas niko od nekoliko funkcionera vladajuće Demokratske partije socijalista nije želio da komentariše.

S druge strane, član Odbora za evropske integracije i funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kaže da nema sumnje da postoji kriza legitimiteta Vlade, ali ne zbog jednog istraživanja, već zbog brojnih zloupotreba tokom izbornog procesa koji Abazović smatra neregularnim:

"Skoro da ne postoji država koja je postala članica EU a da u procesu pregovora ili odmah nakon pregovora nije promijenila Vladu, što znači da eu integracije zaista jesu bolan proces u svakoj zemlji i one iziskuju korjenite promjene, prije svega vladavine prava u svakoj zemlji pa tako i u Crnoj Gori. I Crna Gora će doći u sličnu situaciju i to što građani imaju manjak povjerenja u Vladu i ono što ona radi nema neku izraženu korelaciju sa onim što su EU integracije. Naprotiv, što oni budu više radili u cilju jačanja evropskih vrijednosti u Crnoj Gori to će povjerenje u njih biti slabije", konstatuje Abazović.

Rezultati istraživanja Evropske komisije analizirani su i u nevladinom sektoru.

"Suštinu reformi koje seprovode refelektuje svakodnevni život građana, kroz primjenu zakona, za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala i tako dalje. Moraju postojati mjerljivi rezultati da bi građani imali povjerenje. Ova vlada ne proizvodi takve rezultate i stoga joj sa pravom vjeruje sve manje građana, a ja bih rekla i zvaničnici evropskih institucija i država članica, što se vidi kroz njihove izvještaje a sve češće i kroz izjave. To je za EU integracije loše ali lijek treba tražiti kroz promjenu pristupa Vlade prema drugim društvenim akterima koji imaju pravo na kritički pristup, a da pritom ne budu proganjani, u konkretnijim i neselektivnim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u jasnom razdvajanju partijskog i javnog interesa što je i najznačajnije", ocjenjuje direktorka Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG