Dostupni linkovi

Preuzimanje prelaza učvrstilo suverenitet Kosova


Pripadnici slovenačkog bataljona Kfora posmatraju prelaz u selu Rudare kod Mitrovice, 08. avgust 2011.
Pripadnici slovenačkog bataljona Kfora posmatraju prelaz u selu Rudare kod Mitrovice, 08. avgust 2011.
Zvaničnici u Prištini i dalje izražavaju uverenje da je odluka Vlade Kosova o uspostavljanju kontrole na graničnim prelazima novo poglavlje za državu Kosovo.

Kosovski premijer Hashim Thaci je tokom zasedanja Vlade u sredu kazao da je preuzimanje kontrole na graničnim prelazima sa Srbijom definitivno ojačalo slobobodu, nezavisnost i suverenitet Kosova, ali i njegovu evropsku perspektivu.

“Naše odluke su u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim dokumentima ali i sa evropskim vrednostima i standardima”, ponovio je Thaci.

Uverenje da su se okolnosti promenile izrazio je i zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuci, navodeći da je i demokratski svet uveren da je ugrožavanje celovitosti teritorije Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Ono što je važno jeste da ne postoje uslovi Vlade Kosova za ikoga, postoje samo kriterijumi država za kontrolu granica, međudržavni odnosi sa susednim državama, a to su principi koje brani demokratski svet”, kazao je Kuci.

Ono što preostaje narednih dana jeste sprovođenje saglasnosti KFOR-a, Prištine i Beograda, što predviđa i uklanjanje barikada sa puteva ka graničnim prelazima 1 i 31, Brnjak i Jarinje.

Barikade jedino oružje

Iako su u utorak uveče neke od barikada u opštini Leposavić i Zubin Potok, kako je rekao jedan od lidera Srba Krstimir Pantić, “samo pomerene sa puta”, ona najveća barikada u Rudaru ipak neće biti uklonjena, jer je to “stav svih građana severne Mitrovice i Zvečana”.

Fotogalerija: Snage KFOR-a tokom krize na severu, avgust 2011

“Oni jednostavno ne žele da sklone tu barikadu jer je to jedina garancija, jedino oružje koje mi imamo u borbi protiv KFOR-a. Građani su rešili da ta barikada ostane do daljnjeg, jer samo na taj način možemo da sprečimo pripadnike tzv. specijalne policije Kosova da zauzmu administrativni prelaz u Jarinju”, kazao je Pantić za RSE.

U međuvremenu, međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Faith je tokom posete Štrpcu izrazio nadu da će saglasnost KFOR-a, Prištine i Beograda poboljšati stanje na severu, dodajući da obe strane trebaju da rade konstruktivno kako bi se nastavilo sa dijalogom.

On je, međutim, podvukao da se Vlada Kosova treba fokusirati i na integraciju svih zajednica u tom delu.

“I 26. jula sam rekao da Vlada ima pravo da poduzima korake kako bi administrirala celom svojom teritorijom, ali sam takođe rekao
Kosovski analitičar Halil Matoshi ocenjuje kako će biti teško da se institucije Kosova instaliraju bez volje srpskog naroda.

da Vlada treba da ostane fokusirana na integraciju svih zajednica i obezbedi sigurnost i poštovanje individualnih prava građana drugih etničkih zajednica”, kazao je Faith.

Kosovski analitičar Halil Matoshi, međutim, smatra da je teško predvideti uspostavljanje vlasti i integraciju severa od strane zvanične Prištine.

“Zvanična Priština na terenu nije prisutna na everu nikakvim mehanizmom i biće veoma teško da se ove institucije instaliraju bez volje srpskog naroda, dok je optimum u ovom trenutku očuvanje teritorijalnog integriteta i granica. Ne mogu da predvidim da se može uspostaviti vlast zvanične Prištine samo sudom, administracijom i policijom u tom delu Kosova”, kazao je on.

Matoshi ocenjuje da su nakon 25. jula otvorene mnoge opcije oko severa, oism one koju traži Srbija, a to je podela.

Sa druge strane, po njegovom mišljenju, zvanična Priština će zatražiti očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta bez ikakvog kompromisa, dok EU traži nastavak pregovora kako bi se postigao neki kompromis po kojem bi se granice sačuvale, odnosno kako bi se sačuvao formalan teritorijalni integritet, dok će izlaz biti 'Ahtisari plus', odnosno davanje specijalnog statusa za četiri opštine na severu Kosova gde živi većinsko stanovništvo.
XS
SM
MD
LG