Dostupni linkovi

Otvoren put za nastavak dijaloga Prištine i Beograda


Thomas Countryman
Thomas Countryman
(Priredila Amra Zejneli)

Zamenik američkog državnog sekretara Thomas Countryman u intervjuu za RSE u ime SAD je pozdravio postignutu saglasnost Kfora sa vladama na Kosovu i u Srbiji u cilju smirivanja situacije na severu Kosova, navodeći da se tim otvara put za nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredstvo EU.

„Cenimo činjenicu što su Beograd i Priština bili strpljivi i izrazili spremnost da reše situaciju, dok su se o tome vodili razgovori. Želim da se zahvalim KFOR-u koji je odradio neverovatan posao tokom poslednje dve nedelje u ispunjavaju svog mandata, te u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu. Želim da se zahvalim EU za njihov važan doprinos oko ove saglasnosti i u smirivanju situacije.

Ova saglasnost omogućava nekoliko stvari; smiruje situaciju između dve strane, što je ključno u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na

Kosovu. Dozvoljava ne samo KFOR-u već svim ljudima na Kosovu slobodno kretanje, što je najvažniji princip kako za SAD tako i za EU, što je i u uskladu sa potrebom u uspostavljanju reda i zakona na celom Kosovu. Ova postignuta saglasnost stabilizira situaciju, ali ono što je najvažnije jeste da otvara put za nastavak dijaloga Kosova i Srbije uz posredstvo EU.

Želeli bi smo da vidimo, i verujemo da ćemo postignuti takvu situaciju, u kojoj neće biti negativnih reciprociteta između dve zemlje, već gde će biti pozitivan reciprocitet, gde možemo videti ne samo slobodno kretanje ljudi, već i slobodnu trgovinu između Kosova i Srbije. Podvlačim naše uverenje u upravljanje dijaloga od strane EU, i pozivam obe strane, Beograd i Prištinu da i dalje budu strpljivi i da imaju konstruktivni pristup kao prethodnih dana.“


RSE: Rekli ste da postizanje saglasnosti otvara put za dijalog o tehničkim pitanjima, ali, da li mislite da situacija na severu treba da bude tema diskusije?

Countryman: Verujemo da tehnička pitanja, koja su u korist svih građana Kosova, bilo da su u pitanju Srbi ili Albanci, gde god živeli, na sever ili jug, trebaju biti na stolu tokom dijaloga. Neminovano je da o pitanjima koja su povezana sa severom treba diskutovati i u interesu je obe strane da rade na praktičan način, na rešavanju ovih pitanja iz svakodnevnog života svih građana Kosova, što je i u korist onih u Srbiji.

Podela nije tema dijaloga

RSE: Poslednja dešavanja na severu su ponovo podigla zabrinutost o mogućnosti podele. Zvaničnici u Prištini kažu da je, nakon svih događaja, cilj Beograda upravo podela.

Countryman: Mislim da se Beograd jasno izjasnio da favorizuje podelu kao rešenje. Stav SAD-a, a verujem i EU i ključnih zemalja EU, iako ne govorim u njihovo ime, jeste taj da podela nije moguća, nije poželjna i nije tema dijaloga koji posreduje EU.
Beograd se jasno izjasnio da favorizuje podelu kao rešenje. Stav SAD-a, a verujem i EU i ključnih zemalja EU, iako ne govorim u njihovo ime, jeste taj da podela nije moguća, nije poželjna i nije tema dijaloga koji posreduje EU.

RSE: Da li je Beograd shvatio ovu poruku?

Countryman: Sve strane su bile jasne u vezi njihovih stavova tako da nemam sumnje da Beograd razume stav SAD-a.

RSE: Kao što ste rekli, neminovno je da Priština i Beograd sednu za sto i razgovaraju. Koliko će biti teški ovi razgovori i šta je osnovno za obe strane?

Countryman: Mislim da je u teškoj situaciji upravo pravi trenutak za obe strane da razgovaraju. Kada ne bi imali problema, ne bi imali o čemu da razgovaramo. Sada imamo problem. Hitnost problema je odstranjena današnjim postizanjem saglasnosti, ali postoji još uvek potreba da obe strane rade na poboljšanju života njihovih građana.

Šta je osnovno? To su budući odnosi koje ove zemlje trebaju da imaju ne samo među sobom već i njihovi odnosi sa Evropskom unijom i svom međunarodnom zajednicom. Osnovni je princip Evropske unije da države budu sposobne da reše nesporazume na miran način, direktnim razgovorima. Obe strane, Beograd i Priština, sada imaju mogućnost, u narednih nekoliko nedelja, da dokažu da primenjuju taj osnovni princip, a to je mirno rešavanje nesporazuma.
XS
SM
MD
LG