Dostupni linkovi

Turističke kompanije sa Kosova danas kažu da bez problema putuju kroz Srbiju


Granični prelaz Batrovci
Granični prelaz Batrovci

Autobus sa putnicima kompanije Bici Com, u ranim jutarnjim satima 18. aprila stigao je preko Srbije na Kosovo iz Austrije. Vlasnik ovog preduzeća Iljir Bici rekao je za Radio Slobodna Evropa da je autobus sa putnicima prošao kroz Mađarsku i Srbiju i da nije bilo nikakvih problema, osim redovnih carinskih procedura.

On je dodao da u večernjim satima iz Prištine za Beč kreće drugi autobus sa putnicima, te da će putovati kroz Srbiju.

Prema kosovskim vlastima, 17. aprila je na teritoriji Srbije zadržano i ispitivano na stotine putnika koji su bili u tranzitu, odnosno na putu prema Kosovu.

Među zaustavljenima je bio i autobus sa putnicima kompanije Rinori Travel. Vlasnik ove agencije Ismailj Aljiu rekao je da su na graničnom prelazu Horgoš zadržani od strane srpskih vlasti preko 12 sati.

Prema njegovim rečima, privedena su dva putnika koji su ispitivani: da li imaju članove porodice u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, da li trenutno imaju članove porodice koji su zaposleni u Policiji ili Bezbednosnim snagama Kosova.

Aljiu je naveo da su pušteni oko 18 časova 17. aprila te da su nastavili put prema Kosovu. Dodao je da je istog dana autobus iz Gnjilana sa kosovskim tablicama i građanima sa Kosova bez problema prošao kroz Srbiju i Mađarsku ka Švajcarskoj.

I iz turističke kompanije Barileva tours su naveli da su njihovi autobusi bili blokirani na granici Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom ali da su u međuvremenu pušteni.

Kosovske vlasti je optužilo zvanični Beograd da se "sveti", što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji. Pozvali su kosovske državljane da "po svaku cenu" izbegavaju putovanje kroz Srbiju.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je odbacilo ove optužbe, navodeći da srpska policija "nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu" sa teritorije Kosova.

XS
SM
MD
LG