Dostupni linkovi

Kosovo: Skupština bez dogovora o Univerzitetu, sledi izmena zakona


Protesti pred Univerzitetom u Prištini koji su doveli do ostavki, 5. februar 2014.
Protesti pred Univerzitetom u Prištini koji su doveli do ostavki, 5. februar 2014.
Nakon deset ostavki na Univerzitetu Prištine, uključujući one od rektora, prorektora, i članove Upravnog odbora, Skupština Kosova u utorak nije usvojila preporuke opozicije za prevazilaženje situacije na ovom univerzitetu.

Od 93 prisutnih poslanika u sali, za preporuke je glasalo 53 poslanika, četvoro ih je bilo uzdržano, dok preostali koji su uglavnom deo vladajuće koalicije, nisu uopšte glasali. Za usvajanje preporuka treba 61 glas. Sada se očekuje izmena Zakona za visoko obrazovanje, a do tada, predloženo je da univerzitetom rukovodi predsedavajući Senata.

Neke od preporuka opozicije su bile da se da se procene odgovornosti ministra i Upravnog odbora zbog nepraćenja dešavanja na univerzitetu i nepoduzimanja odgovornih mera.

Takođe je zatraženo da Vlada Kosovu poduzme konkretne korake u izmeni i dopuni Zakona i visokom školstvu i statuta Univerziteta Prištine kako bi se stvorila održiva zakonska osnova za depolitizaciju univerziteta.

S time se nije složila najveća parlamentarna grupa, Demokratska partija Kosova, čiji je šef parlamentarne grupe, Adem Grabovci, tražio reharmonizaciju predloženih preporuka.

Međutim, s obzirom da je zasedanje u utorak bilo nastavak sednice od prošle nedelje, ostalo je samo da se izglasaju preporuke koje na kraju i nisu prošle.

Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju, Rame Buja, predložio je da u nedostatku rektora i Upravnog odbora, do izmene Zakona o visokom obrazovanju, univerzitetom rukovodi predsedavajući Senata.

“Sugerišem da Senat izabere predsedavajućeg kao vršioca dužnosti, a ja ću najdalje do petka vladi proslediti izmenjeni Zakon o visokom obrazovanju, odnosno, do ponedeljka Skupštini, a potom i dopunjen statut koji je takodje gotov”, kazao je Buja.

Poslanici u Skupštini su situaciju na univerzitetu ocenili teškom i vanrednom. A do toga je došlo nakon izveštaja o akademskim titulama i objavama akademskih radova u lažnim časopisima. To je nateralo studente i civilno društvo na proteste, što je rezultovalo ostakvama rukovodjstva univerziteta.

U obrazloženju članova Upravnog odbora koji su dali ostavke, navodi se da je politika i ovog puta teško ranila najvažniju instituciju znanja u zemlji.
XS
SM
MD
LG