Dostupni linkovi

Priština: Protesti ispred Rektorata završili hapšenjima


Protesti koji traju već nekoliko dana ispred zgrade Rektorata u Prištini su privremeno završeni i biće nastavljeni u ponedeljak.

Demonstranti u petak nisu uspeli da uđu u dvorište Rektorata. Situacija je u nekoliko navrata eskalirala kada je policija upotrebila suzavac.

Ispred Rektorata su tokom sukoba demonstranata i policije Kosova povrijeđena 32 policajaca i 39 demonstranata.

Među 33 uhapšenih je i učesnik protesta ispred civilnog društva Ilir Deda.

Nakon što je sukob eskalirao policija je reagovala, rasteravši demonstrante upotrebom velike količine suzavca.

Za razliku od prethodnih dana, policija je u petak blokirala prilaz dvorištu Rektorata, što je demonstrante razljutilo.

Oni su zahtevali da se policija skloni, te su potom krenuli na nju. Policija je upotrebila suzavac na šta demonstranti odgovorili gađanjem raznim predmetima.

Protesti ispred rektorata Univerziteta traju danima. Demonstranti blokiraju zgradu rektorata i zahtevaju hitnu ostavku rektora Ibrahima Gashija.

Protesti su usledili nakon što su kosovski mediji prošle nedelje objavili da je većina naučnih radova rektora, koji su bili potrebni za njegov doktorat, objavljeni u jednom neuglednom naučnom magazinu u Indiji.

Debata u Skupštini Kosova o stanju Univerziteta u Prištini koja je počela u četvrtak nastavljena je u petak, ali nisu bili prisutni ministri.

Predsednik Parlamenta Jakup Krasniqi zatražio je da se partije obrate kancelariji za žalbe i da se haromizuju preporuke kako bi se izglasale na sledećem zasedanju.
XS
SM
MD
LG