Dostupni linkovi

Ponovo bez dogovora o upotrebi dinara na Kosovu


Ulični prodavac pokazuje novčanice srpskih dinara u gradu Gračanici, centralno Kosovo, 1. marta 2024.
Ulični prodavac pokazuje novčanice srpskih dinara u gradu Gračanici, centralno Kosovo, 1. marta 2024.

Završena je nova runda dijaloga u Briselu bez postignutog dogovora o pronalasku prelaznog rešenja za primenu uredbe Centralne Banke Kosova, kojom se ukida korišćenje dinara za gotovinska plaćanja, saopštio je glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković.

On je najavio da će se sledeći sastanak održati sledeće nedelje.

Petković je novinarima rekao da je beogradska strana iznela "konstruktivan predlog" i dodao da ga je evropski posrednik Miroslav Lajčak ocenio kao "solidnu osnovu" za nastavak razogovora.

"Ali druga strana ne želi da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru", rekao je Petković.

Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi je ocenio susret “uzaludnim”:

“Nije bilo interesovanja da se pronađe rešenje za građane."

On je potvrdio da je ovo trebalo da bude susret na kome bi se strane konačno izjasnile oko evropskog predloga o primeni uredbe Centalne banke Kosova.

Oba pregovarača su potvrdili da će biti još jednog susreta gde će se raspravljati o dinaru.

Ukidanje dinara na Kosovu veliki izazov za srpske povratnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne Banke Kosova (CBK) kojom je euro jedina službena valuta gotovinskog plaćanja u zemlji. Time je u gotovinskom prometu zabranjen i srpski dinar, valuta koju koristi većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova.

Tokom prethodnih susreta oko ovog pitanja, koje je organizovala EU, dve strane su razmenila stajališta oko toga kako prevazići nastalu situaciju ali su razlike bile velike i rešenje je bilo nemoguće postići.

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova da odloži primenu uredbe i pronalazak kratkotrajnog prelaznog rešenja budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na severu Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susedne Srbije.

XS
SM
MD
LG