Dostupni linkovi

Kosovo ne zabranjuje ezan


Velika džamija u Prištini, odraz u vodi
Velika džamija u Prištini, odraz u vodi
Nacrt Zakona o zaštiti od buke, koji je prošle nedelje usvojen u Skupštini Kosova, izazvao je mnoge rasprave među poslanicima, u medijima i na socijalnim mrežama, jer su neki shvatili da se ovim zakonom zabranjuje ’ezan’ s džamija, odnosno islamski poziv na molitvu.

Naime, na osnovu nacrta zakona, jednim od najvećih izvora buke u životnoj sredini, između ostalih, smatra se i elektro - akustična oprema religioznih objekata i druga oprema koja se koristi u spoljašnjem prostoru. Opština u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa ovim zakonom, treba da izvrši akustičko zoniranje na svojoj teritoriji, odredi mere zabrane i ograničenja u skladu sa zakonom pomoću posebnih metoda.

Predstavnici verskih zajednica i vladini zvaničnici na Kosovu navode da niko nije pokušao da putem usvojenog nacrta Zakona o zaštiti od buke, koji je potekao iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, prekine ’ezan’ s džamija.

Ministar životne sredine, Dardan Gashi i predstavnici Islamske zajednice na Kosovu (IZK) sastali su se kako bi razjasnili novonastalu situaciju.

Gashi je za RSE naveo da njegovo ministarstvo i Vlada Kosova nisu imali nesporazuma sa Islamskom zajednicom.

„Ni u jednom trenutku ni vlada, ni ministarstvo, niti bilo ko drugi nije imao na umu da prekine ’ezan’. Ja bih lično bio protiv onog ko bi pokušao tako nešto. Cilj je zapravo postizanje sporazuma između građana, vlade i Islamske zajednice o nivou zvuka koji se pušta ezanu, u ovom slučaju, putem različitih zvučnika. IZ ima veliko razumevanje, ali su se pojavile reakcije onih koji su hteli da zloupotrebe ovu situaciju zbog političkih poena“, kazao je Gashi.

Ahmet Sadriu iz IZ Kosova u izjavi za RSE potvrđuje da nesporazuma sa Vladom Kosova u vezi Zakona o zaštiti od buke nema. Vlada je čak prihvatila i određene zamerke za dobrobit zakona, kako bi se izbegli nesporazumi.

„Ne radi se o zabrani ezana, već se radi o definisanju jačine glasa u određeno vreme i za određen period. Mi smo se složili da zajednički dođemo do rešenja o sprovođenju ovog zakona. Ali, ono što je važno i možda su zbog toga usledile reakcije, jeste kategorizacija verskih objekta kao izvor buke. Mi smo se složili da to bude posebno poglavlje kako bi se došlo do dogovora među nama“, kazao je Sadriu.

U međuvremenu, ministar Gashi je potvtrdio da će deo zakona o verskim objektima biti izdvojen posebnim poglavljem.

Katolički sveštenik don Ljus Đerđi navodi i stav Katoličke crkve na Kosovu, o, kako kaže, harmonizaciji i uređivanju zakona i normi u skladu sa onim međunarodnim o zaštiti životne sredine od buke.

„Ne samo da smo se u vezi svega složili, već smo mi i inicijatori, i podržavamo da se sve harmonizuje u skladu sa zakonom. Spremni smo i za bilo šta drugo ukoliko je potrebno radi harmonizacije i regulisanja. Ne želimo da smetamo nikome zbog buke, zato što smo na usluzi Bogu i narodu, i želimo da se narod oseća dobro i mirno“, kazao je on.

S druge strane, Islamski pokret za ujedinjenje, poznat kao LISBA, putem socijalnih mreža reagovao je protiv ovog zakona. Kako se navodi, „članovi LISBA-e su složni u tome da neće dozvoliti zabranu ezana ali ni smanjenje glasa“. Oni su čak pozvali ministra Gashija da „ukoliko je hrabar, neka pokuša da sam ugasi ezan“.
Gashi međutim navodi da LISBA zloupotrebljava situaciju, i dodaje da ovaj pokret ne predstavlja islam na Kosovu.

„Zna se ko predstavlja islam na Kosovu – to je Islamska zajednica Kosova, i znamo da Ustav brani svaku versku zajednicu, uključujući i islamsku, i nema potrebe za nečim što prouzrokuje svađu i nasilje na Kosovu“, kazao je Gashi.

Gashi je takođe naveo da je sa IZK dogovoreno da se počne sa pilot projektom u Prištini, koji će omogućiti IZ da centralizuje transmitovanje ezana, kako bi se u isto vreme i pod istim glasom oglasio ezan na svim džamijama Prištine.
XS
SM
MD
LG