Dostupni linkovi

Kosovo: Ima li koristi od dijaloga sa Srbijom


Edita Tahiri
Edita Tahiri
Kosovska opozicija i analitičari ocenili su kako Kosovo nije dobilo ništa od dijaloga sa Srbijom.

Ovakva reakcija je usledila nakon procene šefice kosovskog pregovaračkog tima i zamenice premijera Edite Tahiri, koja je istakla da su bez obzira na to što se većina postignutih dogovora ne sprovodi, politički dobici Kosova, po njoj, ipak veliki.

"Nezavisno od činjenice što su dogovori iz Brisela daleko od sprovođenja, u svakom slučaju, tehnički dijalog je proizveo opipljive rezultate za našu državu, kako u poboljšanju života građana, tako i u unapređenju ka evropskim integracijama“, kazala je Tahiri.

Poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Skender Hyseni smatra da su ovakve izjave za žaljenje.

„Za žaljenje je kada čujemo takve izjave zato što je jedina strana u ovim razgovorima Prištine i Beograda, a ne Kosova i Srbije, koja nije dobila ništa a učinila je ustupke, kosovska strana“, kaže Hyseni.

S druge strane, politički analitičar Ardian Arifaj smatra da je jedina korist Kosova iz dijaloga sa Srbijom to što se kosovska strana pokazala konstruktivnom ispred međunarodne zajednice. Što se ostalih oblasti tiče, nema dobitaka kao što to tvrdi trenutna vlada.

„Ceo ovaj proces je bio negativan, zato što je Kosovo izgubilo mnogo više nego što je dobilo. Izgubilo, zato što smo dijalog otpočeli nespremni i time, što je najvažnije, otvorili smo vrata riziku da se teme prošire i da se razgovara o onome o čemu ne bi trebalo“, kaže Arifaj.

Kriva i EU

Tokom predstavljanja rezultata dijaloga sa Srbijom, zamenica premijera Edita Tahiri je za nesprovođenje sporazuma, pored Srbije, optužila i EU. Ona je istakla da ne vidi sebe odgovornu za krivicu druge strane.

„Odgovorni smo prema građanima i polažemo račune. Ali, neuspesi Srbije se upućuju Srbiji, a ja sam pozvala EU, da kao treća strana ima za obavezu da poveća svoja angažovanja i da izvrši pritisak na Srbiju kako bi sprovela svoje dužnosti“, kazala je Tahiri.

Međutim, poslanik iz redova DSK-a Skender Hyseni ističe da odgovornost za to snosi sama Tahiri i Vlada Kosova, obzirom da je opozicija opominjala da se rezultati dijaloga sa Srbijom neće sprovoditi.

„Iz početka se znalo da su ti sporazumi nesprovedivi, a ukoliko Vlada to nije znala, onda je još više odgovorna za to, jer su sporazumi dizajnirani da se ne sprovode, već da se njima pomogne Srbiji da dobije status kandidata u EU“, kaže Hyseni.

Razgovori Prištine i Beograda uz posredstvo EU počeli su marta prošle godine, a iz njih je proizašlo sedam zaključaka u obliku dogovora, koji inače nisu potpisani.

Nakon devet održanih rundi dijaloga, dve strane su se usaglasile o regionalnoj saradnji, integrisanom upravljanju granicama, slobodnom kretanju, priznanju univerzitetskih diploma, registarskim tablicama, katastru, carinskim pečatima.

Od tih zaključaka, prema navodima Vlade Kosova, srpska strana sprovodi samo onaj o slobodnoj trgovini i kretanju, dok postoje brojne smetnje u sprovođenju preostalih.
XS
SM
MD
LG