Dostupni linkovi

Kod Tešnja nađene skrivene stotine protivoklopnih raketa


U selu Kalošević u opštini Tešanj policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su veću količinu zakopanog protivokplopnog naoružanja. Oružje je bilo sakriveno u blizini nekadašnje linije razdvajanja Armije RBiH i VRS na području između opština Tešanj i Teslić. Pronalazak skrivenog oružja izazvao je i verbalni rat između predsjednika SDA u Tešnju i zastupnika ove stranke u Parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića i ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića.

Više stotina protivoklopnih projektila bilo je zakopano na jednoj uzbrdici, okruženoj šumom, u zaseoku Vrela u tešanjskom selu Kalošević. Vlasnik ovog zemljišta je Mujo Solo, koji živi u desetak kilometara udaljenom susjednom selu Piljužići. On kaže da nije znao da je na njegovom posjedu bilo skriveno naoružanje:

„To imao napravljenu vikendicu, dva metra od toga. Bio požar, izgorilo - bilo bi belaja. Bio požar od križa skroz do Kaloševića. To je izgorilo, tako da više nisam ni pravio, odsut’o od toga. Biž, kad sam vidio ono, pripo se ja. Ja se pripo, jer sam bio u ratu, čitav rat ovde", priča Soldo.

Pronađeno je 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač - RPG, kao i 589 barutnih punjenja za projektile, te 60 projektila 84 mm za bestrzajni top. Prema informacijama iz SIPE radi se se o projektilima iranskog i švedskog porijekla.

Mjesto na kojem je pronađeno naoružanje udaljeno je oko 500 metara od posljednjih kuća u selu Kalošević u kojima žive Mubera Đonlagić i Esma Smailbegović. Kažu da ih je iznenadilo, ali i uznemirilo zakopano oružje:

„Opasnost i za djecu i za nas koji živimo u selu. To nije jednostavno, ja sam se iznenadila, stvarno sam se iznenadila da je toliko oružje. Ali da mi ne znamo, a mi smo tu, a da nikad nismo vidjeli nikog ko je zakopao i šta je“, kaže Mubera Đonlagić.

„U slučaju, nedajbože, eksplozije ili tako nešto, ne mora se dogoditi, ali bilo nas je strah. Trebalo je dati na vrijeme kad je Žetva ona bila (akcija prikupljanja nelegalnog oružja, op.a.)“, smatra Esma Smailbegović.

Prema informacijama iz Državne agencije za istrage i zaštitu, sanduci sa protivoklopnim projektilima zakopani su na ovoj lokaciji prije 11 godina.

„Prema obavještajnim podacima kojim raspolaže SIPA, pronađeno naoružanje je planski i organizirano skriveno 202. godine po naređenju osoba koje su tada obavljale određene funkcije u okviru lokalne vlasti. Tu se radi o naoružanju koje je skriveno i nakon rata nije predato u akciji Žetva, niti međunarodnim snagama za provedbu mira u BiH“, navodi glanogovornica SIPE Kristina Jozić.

Razmjene optužbi

Akcija kodnog naziva „Tešanj“ koju pripadnici SIPE provode po naredbi Suda i Tužilaštva BiH bila je povod za oštro napisano saopštenje u kojem je predsjednik SDA u Tešnju i zastupnik ove stranke u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, između ostalog, naveo:

„Godišnjica genocida u Srebrenici je vrijeme kada su rušitelji BiH potpuno ogoljeni, pa čine sve da plasiraju putem nekih medija informacije koje će skrenuti pažnju. Tako je ovih dana Sredoje Nović putem svoje marionete Gorana Zubca i u saradnji sa lokalnim mešetarima pronašao RPG granate na području općine Tešanj.“

Mehmedović je odbacio bilo kakvu povezanost sa skrivenim oružjem. Nakon njegovog saopštenja oglasio se i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović koji je rekao:

„Ja nikada i nigdje nisam davao izjave u vezi sa njegovom umiješanošću u aferu vezanu za pronalaženje oružja. Mehmedović, ali i drugi političari, moraju imati bar minimum dostojanstva, poštovanja i ljudskog odnosa, ali i mnogo argumenta da bi nekoga optužili za rušenje zemlje, a pogotovo za namještanje bilo kakvih afera.“

Tokom dana u kojem su političari razmijenili optužbe pripadnici SIPE u Tešnju uhapsili su jednog lokalnog policijskog službenika koji se dovodi u vezu sa nezakonitim zatvaranjem civila srpske nacionalnosti tokom maja i juna 1992. godine u nekoliko tešanjskih sela. U to vrijeme šef policije u Tešnju bio je Šemsudin Mehmedović.

U Tužilaštvu BiH kažu da ne žele otkrivati identitet uhapšenog da ne bi ugrozili nastavak istrage. SIPA je saopštila da se osobe tretirane u ovom predmetu dovode u vezu sa akcijom u kojoj je pronađeno zakopano naoružanje.

Odgovore na sva otvorena pitanja oko organizovanog skrivanja naoružanja mogu jedino dati Sud i Tužilaštvo BiH, objašnjava dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Nedžad Korajlić, koji je poslije rata u BiH jedno vrijeme bio pomoćnik za policiju tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova ZDK-a Šemsudina Mehmedovića:

„Sigurno da je vrlo bitno da se utvrde oni koji su ga tu stavili, zbog čega su ga stavili, šta je razlog, šta je motiv. To su vrlo bitne stvari“, kaže Korajlić.

„Tužiteljstvo BiH i SIPA nastavljaju istragu u ovom predmetu u pravcu utvrđivanja odgovornih osoba“, navodi glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kvalitetnu istragu i njen epilog očekuju i mještani sela Kalošević, a posebno vlasnik zemljišta gdje je bilo zakopano oružje.

„Drago mi je što se to našlo, ne mogu nikom kazat. Imam sina, pa more sutra praviti vikendicu. Ja mogu kazat:’Haj, sine, pravi, tu je pogodno mjesto za vikendicu.’ I da je on zakačio bagerom... Uh, uh, uh! Drago mi je, bogami, što je nađeno i što je očišćeno, što imam sad plac čist“, zaključuje mještanin Mujo Solo.
XS
SM
MD
LG