Dostupni linkovi

Dobitnica nagrade 'Bogavac': Istina nije na prodaju


Ukoliko nemate profesionalnu i građansku hrabrost, onda birajte neki drugi posao: Sanja Kljajić
Ukoliko nemate profesionalnu i građansku hrabrost, onda birajte neki drugi posao: Sanja Kljajić

Novinarska nagrada „Dušan Bogavac“ uručena je u Beogradu Sanji Kljajić, bivšoj novinarki Radio-televizije Vojvodine koja je zbog cenzure dala otkaz u tom javnom servisu.

Sanja Kljajić, koja je 25. nosilac ovog prestižnog priznanja za etiku i hrabrost, rekla je da je prva lekcija koju je naučila u novinarskom poslu – da je hrabrost preduslov za rad.

„Ukoliko nemate profesionalnu i građansku hrabrost, onda birajte neki drugi posao. To je načelo kojim smo se vodili moje kolege sa Radio-televizije Vojvodine i ja. Istina je ideal koji nemamo pravo da prodamo ili menjamo zarad ličnih interesa“, rekla je Kljajić.

Iako se nagrada „Dušan Bogavac“ dodeljuje već četvrt veka, za vrednosti koje nosi novinari i danas moraju svojski da se bore, što laureati ističu kao ključni dokaz da su medijske slobode u Srbiji i dalje na nivou devedesetih.

Dušan Petričić morao je da ode iz lista „Politika“ zbog crtanja premijera Aleksandra Vučića
Dušan Petričić morao je da ode iz lista „Politika“ zbog crtanja premijera Aleksandra Vučića

Na primer, karikaturista Dušan Petričić, prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja, morao je da ode iz lista „Politika“ zbog crtanja premijera Aleksandra Vučića, dok je priznata novinarka Danica Vučenić posle decenija predanog rada praktično oterana iz tog posla.

Pre dve godine ponela je nagradu „Dušan Bogavac", a danas ima samo jednu poruku za mlade u novinarstvu: „Da budu istrajni, uporni, i da se bave novinarstvom a ne propagandom.“

Na uručenju nagrade za etiku i hrabrost, nosioci ovog priznanja ponovili su koliko je važno da se ne odustane od tih osnovnih principa u novinarstvu. Naveli su da je značaj javnog servisa ogroman, kao na primer u Vojvodini gde je na RTV-u ukinuta objektivnost kada je Srpska napredna stranka došla na vlast.

Kao najbolji primer kako se tu sada radi naveli su to da ni na jednom događaju o kom se govori o izveštavanju RTV-a nema nijedne kamere te televizije.

„Dodela ove nagrade je posledica opšte atmosfere u društvu, koja je Sanju Kljajić, umesto da radi svoj posao i pre svega brine za kvalitet svog rada, naterala da vodi neke bitke koje smo mi, njeni prethodnici u ovom poslu, izgubili“, rekao je Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Laureati naveli da je na RTV-u ukinuta objektivnost kada je Srpska napredna stranka došla na vlast
Laureati naveli da je na RTV-u ukinuta objektivnost kada je Srpska napredna stranka došla na vlast

Sanja Kljajić, novinarka iz Novog Sada, otišla je iz Radio-televizije Vojvodine sredinom ove godine, a kap koja je prelila čašu bila je cenzura njenog priloga o radničkim pravima u Srbiji.

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su i novinarski tim “Insajdera”, redakcija “Njuzneta” i Centar za istraživačko novinarstvo.

Žiri je kao posebno hrabar gest istakao štrajk glađu Jovice Vasića, novinara “Narodnih novina”, koji protestuje u centru Niša zbog ignorisanja radnih, profesionalnih i građanskih prava zaposlenih u tom lokalnom mediju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG