Dostupni linkovi

Pomoćnik njemačkog eurozastupnika uhapšen zbog špijuniranja za Kinu


Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da su optužbe za špijuniranje "izuzetno ozbiljne"
Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da su optužbe za špijuniranje "izuzetno ozbiljne"

Pomoćnik njemačkog krajnje desnog zastupnika u Europskom parlamentu uhapšen je pod sumnjom da je špijunirao za Kinu, saopćile su njemačke vlasti u utorak.

Pritvaranje je uslijedilo manje od 24 sata nakon što su tri osobe uhapšene u Njemačkoj i osumnjičene da špijuniraju za Kinu u zasebnom slučaju.

Njemački državljanin optužen je da je radio za kinesku obavještajnu službu te da je u januaru opetovano prenosio informacije o pregovorima i odlukama Europskog parlamenta. Tužitelji tvrde da je također špijunirao kineske disidente u Njemačkoj.

Tužitelji nisu identificirali zastupnika za kojeg radi, ali Maximilian Krah iz krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koji je glavni kandidat svoje stranke na izborima za Europski parlament koji su zakazani za početak juna, je saopćio je iz medija saznao za hapšenje zaposlenika Jian Guoa.

"Nemam više informacija", rekao je Krah.

Dodao je da je "špijuniranje za stranu državu ozbiljna optužba" koja bi, ako se dokaže, dovela do trenutnog otkaza zaposleniku.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da su optužbe za špijuniranje "izuzetno ozbiljne".

"Ako se potvrdi da je bilo špijuniranja za kinesku obavještajnu službu iz Europskog parlamenta, onda je to napad iznutra na europsku demokraciju", rekla je Faeser u izjavi.

Europski parlament u utorak je saopćio da je suspendirao Jiana.

Vijest o hapšenju stigla je dan nakon što su uhapšena tri Nijemca osumnjičena za špijunažu za Kinu i dogovaranje prijenosa informacija o tehnologiji koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

U ponedjeljak su britanski tužitelji saopćili da su bivši istraživač koji radi u britanskom parlamentu i još jedan muškarac optuženi za špijunažu za Kinu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da su "nedavni izvještaji u Europi o kineskom špijuniranju kreireni s ciljem da se ocrni i potisne Kina".

Peking je pozvao "relevantne strane da prestanu širiti dezinformacije o špijunskoj prijetnji Kine i prestanu s političkom manipulacijom i zlonamjernim klevetama protiv Kine".

Prošle sedmice njemački kancelar Olaf Scholz sastao se s najvišim kineskim čelnicima u Pekingu na kraju trodnevnog putovanja u tu zemlju.


U strategiji za odnose s Kinom objavljenoj prošle godine, njemačka vlada ukazala je na "sustavno rivalstvo" s azijskom silom i potrebu za smanjenjem rizika ekonomske ovisnosti.

Međutim, Njemačka je istaknula svoju želju za suradnjom s Pekingom na izazovima kao što su klimatske promjene te na održavanju jakih trgovinskih veza.

U dokumentu se navodi "odlučna akcija" s ciljem suzbijanja kineskih špijunskih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG