Dostupni linkovi

Dve osobe uhapšene u Nemačkoj zbog sumnje da su špijunirale za Rusiju


Pripadnici nemačke policije u gradu Mitenvald, 22. jun 2022.
Pripadnici nemačke policije u gradu Mitenvald, 22. jun 2022.

Dvojica nemačko-ruskih državljana uhapšena su na jugoistoku Nemačke pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju i planirali eksplozije i podmetanje požara kako bi podrili vojnu podršku Berlina Ukrajini, saopštili su u četvrtak nemački tužioci.

Dvojica muškaraca identifikovana samo kao Diter S. i Aleksandar J. zbog strogih nemačkih zakona o privatnosti, privedeni su u sredu u bavarskom gradu Bajrojtu zbog sumnje za špijunažu, naveli su savezni tužioci u saopštenju.

Glavni osumnjičeni, Diter S., navodno je izviđao potencijalne mete za napade, "uključujući objekte američkih oružanih snaga" stacionirane u Nemačkoj.

Policija je u sredu izvršila i pretres stanova i radnih mesta osumnjičeni.

Oni se sumnjiče da su "bili aktivni za stranu obaveštajnu službu" u, kako su tužioci opisali, "posebno ozbiljnom slučaju" špijunaže.

Prema tužiocima, Diter S. je od oktobra 2023. razmenjivao informacije s osobom koja je povezana sa ruskim obaveštajnim službama, razgovarajući o mogućim sabotažama.

"Akcije su imale za cilj, posebno, da potkopaju vojnu podršku koju Nemačka pruža Ukrajini protiv ruske agresije", rekli su tužioci.

Tužioci su naveli da je Diter S. rekao sagovorniku da je spreman da izvrši eksplozivne napade i podmetne požare, prvenstveno na vojnoj infrastrukturi i industrijskim lokacijama u Nemačkoj.

On je prikupljao informacije o potencijalnim ciljevima za napade, uključujući objekte američkih oružanih snaga, navodi se u saopštenju kancelarije tužioca. Diter S. je navodno izviđao i fotografisao neke od ciljanih objekata, kao što su vojni transporti.

Drugoosumnjičeni Aleksandar J. se sumnjiči da mu je pomagao makar od marta 2024. godine.

Diter S. se takođe suočava s odvojenom optužbom za pripadnost stranoj terorističkoj organizaciji, pošto tužioci snažno sumnjaju da je bio u naoružanim jedinicama takozvane "Narodne republike Donjeck" na istoku Ukrajine 2014-2016.

Nemačku su potresli navodi o nekoliko slučajeva špijuniranja za Rusiju od početka invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine.

Bivšem nemačkom obaveštajcu se trenutno sudi u Berlinu, po optužbi da je Moskvi predao informacije koje su pokazale da je Nemačka imala pristup detaljima ruskih plaćeničkih operacija u Ukrajini. On poriče optužbe.

U novembru 2022. jedan Nemac je osuđen na uslovnu kaznu zbog prenošenja informacija ruskim obaveštajnim službama dok je radio kao rezervni oficir nemačke vojske.

Izvori: AFP i DPA

XS
SM
MD
LG