Dostupni linkovi

Kako zaštititi djecu od opasnih igračaka


Jedna od fabrika igračaka u Kini
Jedna od fabrika igračaka u Kini
Povodom predstojećeg, međunarodnog dana zaštite potrošača u Crnoj Gori je u toku kampanja u čijem fokusu su igračke i proizvodi za djecu. Evropski stručnjaci uključeni u kampanju ukazali su da su mnoge igračke koje se mogu naći na tržištu zemalja regiona, a porijeklom su iz Kine, u Evropskoj uniji kontrolisane i zabranjene.

Većina opasnih igračaka u evropske zemlje stiže iz Kine, ali se njihov uvoz ne može zabraniti zbog proklamovanog principa slobodne trgovine. Zato je jedini način da se zaštite djeca - kontrola, poruka je evropskih stručnjaka za nadzor tržišta.

Brojni su rizici zbog kojih se mora obratiti pažnja na proizvode za djecu, od hemijskih, opasnosti od gušenja, mehaničke i slično. Znak da igračka ili proizvod namijenjen djeci ispunjava osnovne uslove bezbjednosti je oznaka „CE”, ali to nije dovoljno, zbog čega su takvi proizvodi na tržištu EU opremljeni setom upozorenja na koje ljudi često ne obraćaju pažnju, pa ih prate razne napomene.

Dag Bjorklof, evropski stručnjak za nadzor tržišta, primjera radi skreće pažnju na igračke na baterije, sa magnetima, na plastične proizvode sa ftalatima koji proizvođači koriste za omekšavanje proizvoda. Opasne su i „Yo Yo” loptice od meke plastike, jarkih boja sa elastičnim vrpcama koje se, za razliku od Crne Gore, već godinama ne mogu naći na tržištu EU.

Prenoseći iskustva sa tržišta EU, Bjorklof ukazuje na stvari koje nijesu tako očigledna prijetnja, a od koje u Evropi u igri godišnje strada najmanje dvoje djece. Riječ je o vrpcama na roletnama, draperijama i visećim kablovima.

„Postoje dokazi da je smrtnost djece u Evropi u takvim nezgodama u porastu. Jedne godine je 90 djece posjetilo bolnice, u sedam zemalja EU, zbog povreda izazvanih roletnama ili vrpcama sa draperija”, kaže on.

I odjeća za djecu u Evropi podliježe za naše prilike, strogim standardima. Opasnost od davljenja mališana, po riječima stručnjaka Bjorklofa, vreba i od vrpci na dječjoj odjeći.

„Odjeća sa vrpcama oko vrata je u EU zabranjena za uzrast mlađi od sedam godina", navodi evropski stručnjak za nadzor tržišta.

Društvena odgovornost

U Crnoj Gori se, međutim mogu se lako naći svi nabrojani zabranjeni predmeti i igračke za djecu. U prošloj godini uništeno je oko 200 igračaka, podaci su nadležnih inspekcijskih službi, a van prometa stavljene su uglavnom igračke sa imitacijom hrane i to magneti za frižidere. Zašto su ti proizvodi opasni za djecu objašnjava glavni zdravstveno-sanitarni inspektor Višnja Orban:

"Zato što ti ukrasi u obliku torti i ostalih imaju dosta sitnih djelova koje dijete može da proguta".
Ilustracija
Ilustracija

Crna Gora nema domaćih proizvođača igračaka i one se uglavnom uvoze. Kontola se radi na granici, slučajnim odabirom ili po prijavi potrošača i distriburera, koji je u obavezi da ukaže na sumnjiv proizvod, što je rijedak slučaj priznaju u Upravi za inspekcijske poslove.

"Kada primijeti proizvod koji je opasan i može da bude opasan za zdravlje djece da je dužan da o tome obavijesti inspekcijske organe i da povuče taj proizvod. Distributeri su ti koji uvoze i distribuiraju. Međutim, slabo se dešava da distrubuteri sami to prijave".

Većina opasnih igračaka uglavnom dolazi iz Kine i najbolji način je zaustaviti ih na granici, ukazuje evropski stručnjak Dag Bjorklog koji je protiv zabrane uvoza kao preventivne mjere.

"Mi imamo slobodnu trgovinu, ali moramo da kontrolišemo proizvode i robu. Ne možemo da ih zabranimo", kazao je on.

Crna Gora će na putu EU morati da ispuni stroge zahtjeve bezbjednosti proizvoda i da informiše svoje potrošače o njihovim pravima, ali i obavezi da prijavljuju sumnjivo i pokažu društvenu odgovornost. Na tom putu, još mnogo toga tek treba da se uradi.
XS
SM
MD
LG