Dostupni linkovi

Kad bi Užice bilo Teslino


“Tesla na Đetinji” naziv je manifestacije kojom se u Užicu obeležava 159 godina od rođenja Nikole Tesle, 115 godina od nastanka “Centrale pod gradom” druge u svetu koja je radila po Teslinim principima i Dan nauke. Povodom ove manifestacije u centru Užica, u Malom parku, postavljena je skulptura “Lebdeći Tesla”, rad profesora Dragana Radenovića. U petak, 10. jula, kada se u Srbiji obeležava i Dan nauke u Užicu će do kasnih večernjih sati trajati multimedijalni program

“Očekujemo učešće profesora iz Beograda Božidara Radenkovića, novinara i publiciste Stanka Stoiljkovića, sa nama će biti i Vladimir Reković, fizičar naučnik iz CERN-a, inače Užičanin. Reković će napraviti paralelu o tome kako je bilo biti naučnik u Teslino vreme, a kako je danas. Govoriće i o CERN-u. Naša želja je da ova manifestacija bude tradicionalna”, kaže predsednica Organizacionog odbora manifestacije Jelena Božović.

Čitava manifesticija se odvija na platou ispred Centrale, pored reke Đetinje. U Užicu je inače izgrađena prva central u Evropi koja je radila po Teslonim principma. Centrala je i danas u funkciji podvlači gradonačelnik Užica Tihomir Petković:

“Očekujemo da ona bude inicijalna, da u narednoj govini, kada se bude proslavljalo 160 godina od rođenja Nikole Tesle, napravimo još jednu, mnogo veću manifestaciju sa gostovanjem svestki poznatih naučnika čiji je rad povezan sa Teslinim izumima”, kaže Petković

U okviru manifestacije “Tesla na Đetinji” postavljene su i dve izložbe. Goran Novaković, kustos Narodnog muzeja :

“Prva izložba je istoričara Radivoja Papića. Na njoj je hronološki prikazan istorijat i rad hidrocentrale od početka njene izgradnje 1898. godine, odnosno od početka rada 1900. godine, do danas, tačnije, do 2000. godine kada je revitalizivana i potpuno obnovljena. Druga izložba je stalna postavka u Muzeju o nastanku i kasnijem radu centrale. Tu posetioci mogu videti niz fotografija i predmetia vezanih za rad ove hidrocentrale stare 115 godina”.

Organizatori manifestacije su Udruženje Užičana u Beogradu i grad Užice, a kako se čulo, dok se pripremala ova manifestacija, među organizatorima se rodila ideja da bi Užice moglo dobiti novi naziv - Teslino Užice. Tako bi kažu oni, Užice ponovo moglo da dobije staru registarsku oznaku TU, kao što je imalo pre 25 godina kada je Užice bilo Titovo. Jedan od članova organizacionog odbora manifestacije “Tesla na Đetinji” Stanko Stojiljković, naučni novinar u “Politici”, izjavio je da bi možda trebalo i pokrenuti i postupak za promenu imena grada:

“Što se tiče imena grada Teslino Užice, podržavam ga i smartam da za to treba pokrenuti postupak. Ima li ičeg prirodnijeg? Ovo bi ujedno bio prvi i jedini grad u svetu s Teslinim imenom”, izjavio je Stojiljković.

No, za sada ovo je ideja. Zvanično inicirana još nije, niti su se nadležni o njoj izjasnili.

XS
SM
MD
LG