Dostupni linkovi

Je li jedan video promijenio sve?


Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Tomislav Karamarko i Božo Petrov

Navodni video zapis predizbornih dogovora šefa socijaldemokrata Zorana Milanovića sa nekim zastupnicima Mosta, što mu ga je pokazala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bio je ključan da šef Mosta nezavisnih lista Božo Petrov raskine pregovore s ljevicom i formira vladu s HDZ-om, tvrdi Jelena Lovrić u Jutarnjem listu. Ured predsjednice sve demantira, a analitičari nude različita objašnjenja.

Ako je predsjednica u finalu formiranja postizborne većine prikazivanjem video-zapisa nadzorne kamere na ulazu u hrvatsku Vladu uvjerila šefa Mosta Božu Petrova da njegovi stranački kolege iza njegovih leđa dogovaraju nešto sa šefom SDP-a i tada tehničkim premijerom Zoranom Milanovićem, kako tvrdi kolumnistica „Jutarnjeg lista“ Jelena Lovrić, citirajući visoki izvor blizak Uredu predsjednice, onda neka pitanja zahtijevaju odgovore.

Petrov je tog dana vidno potresen otišao s Pantovčaka, SMS porukom raskinuo dogovor sa socijaldemokratima koji su mu nudili premijersku funkciju u koalicijskoj vladi, i bacio se u naručaj HDZ-u. Ured predsjednice demantira pisanje Jelene Lovrić, u Mostu kažu kako su sve to znali od ranije, u HDZ-u tvrde da je to sve smišljeni plan proizvodnje kaosa, a analitičari nude različita tumačenja.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže za naš program da dio ove priče nije problem, ali da dio jest priličan problem.

"Indikativno je da je njezinom uredu trebalo 36 sati da reagira, i to nije bila jako uvjerljiva reakcija. To se meni u ovom trenutku čini najvećim problemom“, komentira Žarko Puhovski.

„Milanović je tada mogao razgovarati sa bilo kime i bilo kada, jer se tada još radilo o fazi u kojoj se sakupljala većina, vođeni su razni stranački, međustranački i pojedinačni pregovori. To možda nije bilo sasvim pristojno, s obzirom na dana obećanja, ali ništa neobično i svugdje se događa. Ako je međutim da je predsjednica te snimke - koje je vjerojatno dobila od tajne službe – dala na uvid jednom od sudionika u pregovorima, tada je ona doista stala na jednu stranu. Indikativno je da je njezinom uredu trebalo 36 sati da reagira, i to nije bila jako uvjerljiva reakcija. To se meni u ovom trenutku čini najvećim problemom“, komentira Puhovski.

Racionalna objašnjenja i iracionalan detalj

Sigurnosni stručnjak Bono Marjanović kazao je medijima kako kao legalist želi vjerovati priopćenjima predsjednice i Mosta, jer bi sve drugo dovelo u pitanje funkcioniranje službi sigurnosti, u ovom konkretnom slučaju – MUP-a.On međutim upozorava da se video-sustav na ulazu u Vladu da lako provjeriti, i poziva MUP da to internom kontrolom i učini.

„Kod sustava koji su u primjeni i mjera koje se primjenjuju na osiguranju štićenih objekata postoji procedura arhiviranja, korištenja itd. tih podataka, a isto tako postoje i zapisi o tome tko je i kada ulazio u taj sustav“, ustvrdio je Marjanović.

Međutim, neki upozoravaju da otvaranje nove afere sa video-zapisima može koristiti mnogima. Kolumnist riječkog „Novog lista“ Jasmin Klarić za naš radio kaže kako postoji niz potencijalno racionalnih objašnjenja za ovu situaciju, ali i jedan – profesionalno govoreći – iracionalan detalj.

„Nikako se ne može racionalno objasniti činjenica da je 'Jutarnji list' tu vijest sakrio u kolumni, a da je nije imao kao glavnu stvar u novinama na naslovnoj stranici. Naravno – ako su vjerovali u nju, a ako nisu – nisu je trebali ni objaviti“, kaže Klarić.

Koja su potencijalno racionalna objašnjenja?

„Poruka ove priče može biti upućena socijaldemokratima, koji su sada usred kampanje za unutarstranačke izbore, i može se reći: vidite kako Milanović nije normalan, da nije tako postupao socijaldemokrati bi sada bili zajedno sa Mostom na vlasti – izaberite Komadinu! Poruka može ići i aktualnom šefu HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku, jer je i Karamarko sada u unutarstranačkoj kampanji za ostanak na čelu HDZ-a, s tezom: nisi ti na ovim izborima ništa odradio! Da nije bilo Kolinde, ne bi uopće bio ni to što jesi, a nisi premijer kao što si mislio da ćeš biti! Jedna poruka ide i samom Mostu: znamo koliko ste krhki, znamo da vas se može pritisnuti. Možemo vas razbiti, kako smo omogućili da napravite koaliciju sa HDZ-om, tako vas možemo do kraja razbiti ako nastavite zatezati na nekim pitanjima, poput nedavanja podrške predsjednici u njenom naporu da smijeni šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića“, ocjenjuje Klarić.

XS
SM
MD
LG