Dostupni linkovi

Federalna TV podnosi krivičnu prijavu protiv rukovodstva državnog javnog servisa BiH


FTV podnosi prijavu protiv BHRT-a zbog prekida emitiranja njihovog radijskog i televizijskog programa.
FTV podnosi prijavu protiv BHRT-a zbog prekida emitiranja njihovog radijskog i televizijskog programa.

Poslovodni odbor entitetskog javnog emitera Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBIH) donio je 8. maja odluku da podigne krivične prijave protiv članova Upravnog odbora državnog javnog servisa Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT), te menadžmenta ove kuće.

Prijavu, kako je saopšteno, podnose zbog samovoljnog prekida emitiranja i radijskog i televizijskog programa RTV FBiH.

Poslovodni odbor državnog emitera Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) 8. maja je privremeno uskratio usluge entitetskom javnom emiteru Radio-televiziji Federacije BiH (FBiH) zbog, kako su naveli, neizmirenih dugovanja.

Signal RTV Federacije BiH ugašen je za cijeli program, izuzev pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti.

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna emitera - BHRT, RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske.

Zakon o Javnom RTV sistemu nalaže da entitetski emiteri dio sredstava koje prikupe od RTV takse na svojoj teritoriji uplaćuju na račun BHRT.

To znači da su entitetski emiteri dužni da uplate BHRT-u 50 posto prihoda od naplate takse.

Prema saopštenju BHRT-a, dugovanja RTVFBiH prema ovom emiteru iznose više od milion i po maraka (750.000 eura).

Naplata se u ovom bh. entitetu vrši preko računa Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" i to isključivo na teritoriji Federacije BiH gdje posluje ova kompanija.

U januaru 2024. je istekao ugovor između Elektroprivrede BiH i dva javna emitera (BHRT i RTV FBiH) o prikupljanju naplate RTV takse. Dogovor je postignut naknadno, ali ne i raspodjeli novca.

U drugom dijelu Federacije BiH, gdje djeluje drugo javno preduzeće, "Elektroprivreda Herceg Bosne" ne postoji ugovor o naplati električne energije na taj način.

BHRT, od 2017. godine ne dobija ni novac ni od RTV Republike Srpske, jer ovaj emiter ne ispunjava zakonsku obavezu o uplati dijela sredstava od RTV takse. Zbog takve odluke BHRT na sudu potražuje 80 miliona KM (40 miliona eura) duga.

Ovo je prvi put od postojanja Federalne televizije da je ugašen signal.

Stabilno funkcionisanje javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine je 12 od ukupno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji BiH mora da ispuni na putu prema Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG