Dostupni linkovi

Javni servis BiH zbog dugova ukinuo signal entitetskoj televiziji


IZ BHRT-a tvrde da su bili smo prinuđeni donijeti Odluku, jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta, a iz FTV da ugrožavaju njihovu egzistenciju (foto: RTV dom u Sarajevu, foto arhiv)
IZ BHRT-a tvrde da su bili smo prinuđeni donijeti Odluku, jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta, a iz FTV da ugrožavaju njihovu egzistenciju (foto: RTV dom u Sarajevu, foto arhiv)

Poslovodni odbor državnog emitera Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) od 8. maja je privremeno uskratio usluge entitetskom javnom emiteru Radio-televiziji Federacije BiH (FBiH) zbog, kako su naveli, neizmirenih dugovanja.

Signal RTV Federacije BiH ugašen je za cijeli program, izuzev pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti.

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna emitera - BHRT, RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske.

Zakon o Javnom RTV sistemu nalaže da entitetski emiteri dio sredstava koje prikupe od RTV takse na svojoj teritoriji uplaćuju na račun BHRT.

To znači da su entitetski emiteri dužni da uplate BHRT-u 50 posto prihoda od naplate takse.

Prema saopštenju BHRT-a, dugovanja RTVFBiH prema ovom emiteru iznose više od milion i po maraka (750.000 eura).

Prema navodima BHRT-a, ovaj emiter je ostao bez finansiranja zbog nepostojanja dogovora o naplati RTV takse u entitetu Federacija BiH.

Naplata se u ovom bh. entitetu vrši preko računa Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" i to isključivo na teritoriji Federacije BiH gdje posluje ova kompanija.

U januaru ove godine je istekao ugovor između Elektroprivrede BiH i dva javna emitera (BHRT i RTV FBiH) o prikupljanju naplate RTV takse. Dogovor je postignut naknadno, ali ne i raspodjeli novca.

U drugom dijelu Federacije BiH, gdje djeluje drugo javno preduzeće, "Elektroprivreda Herceg Bosne" ne postoji ugovor o naplati električne energije na taj način.

"U slučaju izmirenja obaveza, privremene mjere će se staviti van snage", naveli su iz BHRT-a nakon donošenja Odluke o uskraćivanju usluga.

Iz Federalne televizije naveli su kako se uskraćivanjem realizacije programa uzrokuje "materijalna šteta".

Istovremeno, BHRT, od 2017. godine ne dobija ni novac ni od RTV Republike Srpske, jer ovaj emiter ne ispunjava zakonsku obavezu o uplati dijela sredstava od RTV takse.

Stabilno funkcionisanje javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine je 12 od ukupno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji BiH mora da ispuni na putu prema Evropskoj uniji.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, u čijoj nadležnosti je Javni servis, izjavio je u januaru kako je jedini izlaz iz situacije novi zakon o RTV servisu koji će se primjenjivati na teritoriji cijele države, ali konsenzusa o tome kako bi trebao izgledati, nema.

XS
SM
MD
LG