Dostupni linkovi

Jahjaga: Evrointegracije nemaju alternativu


Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga
Evropske integracije jedina su opcija, bez alternative, za demokratski razvoj i napredak Kosova, i ova obaveza zbližavanja Kosova sa Evropskom unijom treba se ispuniti i pored unutrašnjih poteškoća koje izaziva proces reformi, izjavila je predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, na petom sastanku Nacionalnog veća za evropsku integraciju.

Ona je pozdravila rad ministarke za Evropske integracije tokom ovih godina, posebno za izradu strategije.

“Prvi cilj ove strategije jeste potreba za jednim efektivnim sistemom upravljanja na svim nivoima. Nezavisno od dosadašnjeg napretka u kreiranju i planiranju politika, naš cilj jeste povećanje učinka institucija i postizanje efektivne primene zakona. U ovom pravcu, mi takođe treba da usaglasimo naše zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU u svim sektorima procesa integracije”, kazala je Jahjaga.

“Drugi važan cilj ove strategije jeste vladanje zakona, što podrazumeva red i zakon u celoj teritoriji Republike Kosovo. Uspostavljanje načela pravne države podrazumeva izgradnju i jačanje svih potrebnih i neophodnih mehanizama koji će uspostaviti vladanje zakona i iskorenjivanje negativnih fenomena u društvo. Iznad svega znači čišćenja našeg društva od pojava korupcije i organizovanog kriminala uz uspostavljanje reda u svakom kraju Kosova”, dodala je ona.

Predsednica Kosova je navela da se Kosovo nalazi u važnom trenutku pred pokretanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživnju.

“Mi nemamo vremena za gubljenje a niti razloga da se opravdavamo, dok EU treba da zadrži otvorenu perspektivu za svaku državu Jugoistočne Evrope i da čini jasnim da međususedski problemi treba da se rešavaju pre članstva u EZ-e. Da svakako čini jasnim da je evropski put država Jugoistočne Evrope individualan”, kazala je Jahjaga.

Ona je istakla i da je briselski sporazum ojačao evropsku perspektivu regije i dao podstrek izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Postignuti sporazum u Briselu između Republike Kosovo i Republike Srbije, uz posredovanje Evropske zajednice i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, ojačao je evropsku perspektivu regije i dao podstrek izgradnji dobrosusednih odnosa.

“Lokalni izbori, koji se po prvi put održavaju na celoj teritoriji Republike Kosovo, istovremeno će dokazati da smo država izgrađena na građanskom principu i da poštujemo prava svakog čoveka koji živi na teritoriji Republike Kosovo”, zaključila je ona.
XS
SM
MD
LG