Dostupni linkovi

Izrael će se boriti noktima, rekao Netanjahu posle najave SAD o obustavi isporuka oružja


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, 17. mart 2024.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, 17. mart 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u četvrtak da je Izrael spreman da "bude sam" u svom ratu u Pojasu Gazi, nakon što je Vašington najavio da će prestati da isporučuje oružje ako izraelska vojska nastavi napad u gradu Rafa.

"Borićemo se noktima. Ali imamo mnogo više od noktiju i s tom istom snagom duha, uz Božiju pomoć, zajedno ćemo pobediti", rekao je Netanjahu koji je suočen sa sve većim međunarodnim kritikama kako vodi rat protiv palestinskog pokreta Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Dugo najavljivana vojna operacija u Rafi, gde se prema navodima Izraela nalaze hiljade boraca Hamasa i potencijalno desetine talaca među više od milion ratom raseljenih Palestinaca, počela je ove nedelje evakuacijom nekih civila posle čega su usledili ograničeni upadi.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe BIden) navela je da ne može da podrži veliku invaziju Rafa bez kredibilnog plana za zaštitu civila, dok Izrael tvrdi da je pobeda u ratu u Pojasu Gaze nemoguća bez zauzimanja Rafe.

Netanjahuova vlada se nije oglašavala povodom izveštaja da Vašington neće poslati paket vazdušnih bombi, sve dok Bajden u sredu nije javno objavio tu meru, navodeći da je to deo američkog upozorenja Izraelcima da "ne idu u Rafu".

"Ako moramo da budemo sami, bićemo sami", rekao je Netanjahu ne spominjući najavu iz SAD najava.

Izjavu konzervativnog premijera ponovila su i druga dva člana njegovog ratnog kabineta s pravom glasa, ministar odbrane Joav Galan i bivši ministar odbrane Beni Ganc, mada oni nisu eksplicitno naveli da će biti naređena dublja operacija u Rafi.

"Obraćam se neprijateljima Izraela, kao i našim najboljim prijateljima i kažem – Država Izrael se ne može pokoriti", rekao je Galan. "Bićemo jaki, ostvarićemo svoje ciljeve – udarićemo na Hamas, udarićemo na (libanski) Hezbolah i postići ćemo bezbednost".

Ganc je izrazio zahvalnost za, kako je navela izraelska, podršku SAD bez presedana.

"Izrael ima dužnost, u smislu nacionalne bezbednosti i morala, da nastavi borbu kako bi vratio naše taoce i okončao Hamasovu pretnju jugu Izraela", naveo je na mreži X, dodajući da "SAD imaju moralnu i stratešku dužnost da pruže Izraelu alate koji su neophodni za tu misiju".

Analitičari su rekli da sumnjaju da će potez SAD imati neposredan operativni uticaj na rat, dok je portparol izraelske vojske Danijel Hagari naglasio je da vojska ima "dovoljno oružja da završi misiju u Rafi".

Izraelski tenkovi u Rafahu, prijeti još veća humanitarna katastrofa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Mimo javnog spora s Izraelom, SAD nastoje da vode pregovore između Izraela i Hamasa uz posredovanje Egipta i Katara kako bi se oslobodili neki taoci koje su Hamas i druge palestinske grupe zarobili napadom na jug Izraela 7. oktobra.

Ti pregovori su zapeli zbog zahteva Hamasa za okončanjem rata u Pojasu Gazi. Izrael je spreman samo na prekid vatre. Pregovarači u četvrtak završili su poslednje sastanke u Kairu bez dogovora, dok Izrael poručuje da će nastaviti s planiranom operacijom u Rafi.

Rat je počeo kada su militanti Hamasa napali Izrael 7. oktobra 2023, usmrtivši oko 1.200 ljudi. Tom prilikom militanti su kidnapovali 252 osobe, od kojih je 128 talaca u Gazi, a 36 je proglašeno mrtvima, prema najnovijim izraelskim podacima.

U potonjim napadima Izraela na Gazu ubijeno je najmanje 34.900 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG