Dostupni linkovi

Izrael napao istočni deo Rafe, dok SAD prete obustavom isporuke oružja


Palestinac sa stvarima napušta kuću pogođenu izraelskim napadom, usred sukoba između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 9. maj 2024.
Palestinac sa stvarima napušta kuću pogođenu izraelskim napadom, usred sukoba između Izraela i palestinske islamističke grupe Hamas, u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 9. maj 2024.

Izraelski tenkovi i ratni avioni bombardovali su područja Rafe u četvrtak, rekli su palestinski stanovnici, nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao da će zadržati oružje Izraelu ako njegove snage pokrenu veliku invaziju na taj grad na jugu Gaze.

Dok su pregovori o prekidu vatre nastavljeni u Kairu, palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad saopštile su da su njihovi borci ispalili protivtenkovske rakete i minobacače na izraelske tenkove skupljene na istočnoj periferiji grada.

Stanovnici i zdravstveni radnici u Rafi, najvećem urbanom području u Gazi na koje još nisu izvršile invaziju izraelske kopnene snage, rekli su da su u izraelskom napadu na jednu džamiju poginule najmanje tri osobe, a drugi su ranjeni u obližnjem naselju Brazil.

Na video snimku sa lica mesta vidi se kako minaret leži u ruševinama, dva tela umotana u ćebad i jedan ranjenik koga odnose.

Na istočnoj ivici grada, stanovnici su rekli da je helikopter otvorio vatru, dok su bespilotne letelice nadletale kuće u nekoliko područja.

Direktor CIA Vilijam Berns (William Burns) vratio se iz Jerusalima u egipatsku prestonicu i nastavio sastanke u četvrtak sa posrednicima koji pokušavaju da obezbede prekid vatre, saopštila su dva egipatska bezbednosna izvora.

U svojim najoštrijim komentarima do sada, Bajden je podigao pritisak na Izrael da se suzdrži od sveopšteg napada na Rafu, gde su stotine hiljada Palestinaca potražile utočište nakon što su pobegle od borbi na drugim mestima u Gazi.

Izraelski tenkovi u Rafahu, prijeti još veća humanitarna katastrofa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Izraelski tenkovi zauzeli su u utorak granični prelaz Rafa sa palestinske strane. Time su presekli vitalni put za izlazak iz Pojasa Gaze primoravši 80.000 ljudi da napusti grad ove nedelje, navode Ujedinjene nacije. Izrael kaže da mora da zauzme Rafu da bi porazio hiljade boraca Hamasa za koje tvrdi da su tamo.

"Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafu,... ja ne isporučujem oružje", rekao je Bajden za CNN u intervjuu u sredu.

Sjedinjene Države su daleko najveći dobavljač oružja Izraelu i ubrzale su isporuke nakon napada Hamasa 7. oktobra koji su pokrenuli ofanzivu Izraela u Gazi. Bajden je priznao da su američke bombe ubile palestinske civile u sedmomesečnoj ofanzivi.

Američki zvaničnici saopštili su da je Vašington pauzirao isporuku Izraelu pošiljke od 1.800 bombi od 900 kg i 1.700 bombi od 200 kg zbog rizika za civile u Gazi.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan rekao je u četvrtak da će odluka SAD da pauziraju neke isporuke oružja Izraelu značajno umanjiti sposobnost zemlje da neutrališe moć Hamasa, prenosi izraelski javni radio.

U Kairu se od utorka održavaju sastanci delegacije Hamasa, Izraela, SAD, Egipta i Katara.

Pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem, egipatska državna televizija Al Kahera saopštila je u četvrtak ujutru da se oblasti neslaganja rešavaju i da ima znakova da će biti postignut dogovor, ne iznoseći detalje.

Ali Izat El-Rešik, član Hamasove političke kancelarije u Kataru, rekao je u saopštenju kasno u sredu da grupa neće ići dalje od predloga o prekidu vatre koji je prihvatila u ponedeljak.

To bi takođe podrazumevalo oslobađanje nekih izraelskih talaca u Gazi i palestinskih žena i dece zatočenih u Izraelu.

"Izrael nije ozbiljan u pogledu postizanja sporazuma i koristi pregovore kao paravan za invaziju na Rafu i zauzimanje prelaza", rekao je Rešik.

Prvi čovek CIA Vilijam Berns bio je na relaciji Kairo – Jerusalim, gde se u sredu sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Ranije ove nedelje Izrael je izjavio da je predlog o trofaznom primirju koji je odobrio Hamas neprihvatljiv jer su uslovi razvodnjeni.

Rat je počeo kada su militanti Hamasa napali Izrael 7. oktobra 2023, usmrtivši oko 1.200 ljudi. Tom prilikom militanti su kidnapovali 252 osobe, od kojih je 128 talaca u Gazi, a 36 je proglašeno mrtvima, prema najnovijim izraelskim podacima.

U napadu Izraela na Gazu ubijeno je 34.904 Palestinaca, većinom civila, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG