Dostupni linkovi

Šarifova stranka pobedila na izborima


Pakistanci glasaju na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

VIDEO: Pakistanci glasaju na parlamentarnim izborima

Pakistanska muslimanska liga bivšeg premijera Navaza Šarifa je, prema nezvaničnim rezultatima, pobednik parlamentarnih izbora u Pakistanu.

Državna televizija je javila da je Šarifova stranka osvojila 127 poslaničkih mesta u skupštini, ali da nema potrebnu većinu od 137 direktno izabranih poslanika.

Njen rival, Pakistanski pokret za pravdu (PTI), pod vođstvom Imrana Kana, osvojio je 35 mesta. Stranka koja je do sada bila na vlasti s 91 poslaničkim mestom, Narodna partija, osvojila je 32 mesta, nepotpuni su rezultati izbora održanih u subotu.

Nezavisni kandidati zabilježili su veliki usjeh na izborima, s ukupno osvojenih 25 mesta.

Narednih dana odlučiće kojim strankama će se prikloniti, a očekuje se da će imati važnu ulogu u formiranju nove pakistanske vlade.

Šarif je poručio je okupljenima u Lahoreu da će ispuniti sva data obećanja, nakon što su preliminarni rezultati pokazali da je njegova partija u vođstvu.

Ukoliko uspe da formira novu vladu, Šarifu će započeti treći premijerski mandat.

U svom pobedničkom govoru, Šarif je pozvao na saradnju političkih snaga u borbi protiv mnogobrojnih problema Pakistana.

"Za dobrobit naroda, za vaše dobro, za dobro 180 miliona ljudi u Pakistanu i za okončanje nestašice struje, inflacije i nezaposlenosti, želim da ih pozovem (oponente) da dođu i sednu sa nama", izjavio je on.

Uprkos krvoproliću širom Pakistana, u subotu je na izbore u ovoj zemlji je izašlo oko 60 odsto birača, što je najveća izlaznost od 1977. godine, saopštila je pakistanska izborna komisija. Na prethodnim izborima, održanim 2008. godine, izlaznost je bila 44 odsto.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai u nedelju je čestitao Šarifu i izjavio da izbori pokazuju da građani Pakistana "žele da krenu ka demokratiji". Karzai je rekao i da se nada da će nova vlada "obezbediti teren za mir i bratstvo u Avganistanu".

Zahid Husain, novinar iz Islamabada, ocenjuje da će Šarif ako dođe na vlast najverovatnije uspostaviti saradnju sa Vašingtonom i suprotstaviti se talibanskom nasilju uprkos ranijim izjavama da će izvući Pakistan iz rata protiv terorizma.

"Smatram da će to biti normalan odnos. Ne vidim nikakvu veću promenu u pakistanskoj spoljnoj politici prema SAD pod vođstvom Navaza Šarifa. Od 1993. do 1998, kada je Navaz Šarif bio premijer, sarađivao je sa Sjedinjenim državama. Bilo je neke vrste bojazni, ali ja sumnjam da će biti ikakve veće promene pakistanske politike prema SAD", ocenio je on.

Husain smatra da Šarif ipak neće imati odlučujuću ulogu kada je u pitanju politika prema Avganistanu.

"Vojska će zapravo nastaviti da vodi svoju politiku uz pristanak vlade".

Međutim Tarik Fatmi, bivši pakistanski diplomata u Vašingtonu, procenjuje da će Šarifova administracija najverovatnije podržati mirovni proces u zemlji.

(VIDEO: Brojanje glasova u Pakistanu)
Prebrojavanje glasova u Pakistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Među kandidatima su bili i članovi Pakistanske narodne partije (PPP) koju je osnovao Zulfikar Ali Bhutto, otac nekadašnje premijerke Benazir Bhutto i deda aktuelnog mladog lidera stranek Bilawala Bhutto Zardarija.

Više od 86 miliona Pakistanaca imalo je pravo glasa. Nešto više od 4.600 kandidata bilo je za 272 mesta u donjem domu Parlamenta, koji ima 342 mesta. Još 60 mesta rezervisanih za žene i 10 za pripadnike nemuslimanskih manjina deli se proporcionalno na osnovu glasova.

Uz izbore za donji dom Parlamenta glasači su birali i zastupnike u parlamente četiri provincije - Pendžab, Sind, Hajber Paktunkva i Balučistan. Za provincijske zastupnike bilo je više od 10.000 kandidata.

Ovi izbori trebalo bi da zemlji kojom je vojska vladala više od polovine turbulentne istorije po prvi put donesu prelazak iz jedne civilne vlade u drugu.

U martu je prva demokratska prelazna vlada završila petogodišnji mandat, utirući put za izbore.

Od početka meseca, u nasilju širom ove azijske zemlje ubijeno je 130 osoba, a tokom samog izbornog živote je izgubilo najmanje 22 ljudi.
XS
SM
MD
LG