Dostupni linkovi

O'Brajen sa Brnabić o izbornim uslovima u Srbiji


Sastanak pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O'Brajena i predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić u Beogradu, 20. aprila 2024.
Sastanak pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O'Brajena i predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić u Beogradu, 20. aprila 2024.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen (James O'Brien) razgovarao je u Beogradu sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

O'Brajen je istakao je da je velika stvar to što je započet dijalog sa opozicionim strankama i da to daje drugačiju atmosferu na političkoj sceni, saopšteno je iz kabineta predsednice Skupštine 20. aprila.

Brnabić, kako je navedeno, u razgovoru istakla da je dijalog sa svim političkim grupama u parlamentu njen prioritet i navela da smatra da je ostvaren prvi uspešan korak u tome.

Brnabić je O'Brajena informisala o napretku u vezi sa primenama preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa navodi se u saopštenju.

Sastanku u srpskom parlamentu prisustvovao je i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill).

Brnabić najavila izmene Zakona o lokalnim izborima

Istog dana, na konferenciji za novinare, Brnabić je saopštila da je predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima upućen u Skupštinu Srbije i da će se o tome odlučivati na sednici koju je zakazala za ponedeljak, 22. april

Dodala da su 184 od 250 poslanika predlagači izmena i dopuna tog Zakona.

Dodala je da su sve poslaničke grupe vlasti podržale predlog, a te da su je to učinio i deo stranaka opozicione koalcije "Srbija protiv nasilja" - Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Pokret slobodnih građana.

Stranke te koalicije koje se protive izlasku na izbore kao razlog navode to da nije obezbeđen minimalan nivo uslova da izbori budu slobodni i pošteni.

Prema rečima Brnabić, među onima koji su podržali predlog su i samostalni poslanici, kao i manjinske liste SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

"Zahvaljujem svima koji su pokazali želju za razgovorom, što smo pokazali građanima da možemo da se dogovorimo oko važnih stvari i da onda na kraju krajeva i implementiramo i realizujemo te dogovore", rekla je Bnabić.

Brnabić je 18. aprila, nakon nekoliko sastanaka za pripadnicima dela opozicije o poboljšanju izbornih uslova, objavila da će svi lokalni izbori, koji je trebalo da se održe u julu i avgustu, biti kada i beogradski, odnosno 2. juna.

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG