Dostupni linkovi

Brnabić prihvatila zahtev da se lokalni i beogradski izbori održe 2. juna


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije, 18. april 2024.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije, 18. april 2024.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je u četvrtak da će lokalni izbori biti održani istog dana kada i beogradski, 2. juna.

Ona je na konferenciji za novinare da će ova odluka zahtevati izmenu i dopunu Zakona o lokalnim izborima, te da oćekuje da će raspisati izbore 21. aprila.

Brnabić je istakla da su razgovori sa opozicijom trajali 17 dana.

Ranije je izjavila da je neustavan i neprihvatljiv zahtev opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) da se spoji održavanje beogradskih i ostalih lokalnih izbora.

"Situacija u kojoj se naša zemlja nalazi je izuzetno teška. Pritisci su svakodnevni, raznovrsni i kontinuirani. U takvim uslovima nam treba što veća unutrašnja stabilnost. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi Srbija, verujem da bi i moja odluka bila drugačija", rekla je Brnabić.

Dodala je da će se nastaviti sa radom na preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Brnabić je ponovila da će biti formirana dva radna tela za unapređenje izbornih uslova.

Prema njenim rečima, jedno radno telo će se baviti izmenama i dopunima svih relevatnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke, a drugo vršnjem uvida, kontrole, nadzora nad biračkim spiskom i, po potrebi, njegovom revizijom.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva – formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Nedeljama nakon izbora u Srbiji su se održavali protesti sa kojih se zahtevalo poništavanje izbora i raspisivanje novih po drugačijim uslovima.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

XS
SM
MD
LG