Dostupni linkovi

Izbori na Kosovu: Kampanja pre kampanje


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova
Političke partije vode predizbornu kampanju za prevremene parlamentarne izbore, iako je ona zakazana za period od 28. maja do 6. juna. Time se zloupotrebljavaju zakoni koji su na snazi, kažu poznavaoci izbornih procesa.

Iako zakoni mogu imati rupe kada se radi sankcionisanju pred-predizborne kampanje, ne smeju se dozvoliti izborne aktivnosti koje trebaju da se odvijaju samo tokom predizborne kampanje, dodaju oni.

Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova kaže da politički subjekti trebaju biti primer poštovanja a ne kršenja zakona.

„Ovaj pristup političkih subjekata, posebno vladajućih partija, je ponašanje koje zloupotrebljava zakonodavstvo koje se primenjuje na Kosovu. Istina je da zakoni u vezi izbornog procesa i elemenata kampanje ne određuju sankcije ukoliko se ranije počne sa kampanjom, i ovaj nedostatak daje mogućnosti političkim partijama da to zloupotrebe“, kaže Selmanaj.

U međuvremenu, Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i političke studije navodi da nema zakonskog vakuuma, već kršenja zakona u ovom slučaju. On odgovornost prebacuje na odgovorne organe za organizaciju izbore što ne primenjuju propise u sankcionisanju takvih delovanja političkih subjekata.

„Nema zakonskog vakuuma. To je pogrešan argumenat Izbornog panela za predstavke i žalbe, jer jedna logična interpretacija zakona navodi da ono što je dozvoljeno na početku kampanje logično je zabranjeno od dana kada se raspišu izbori do prvog dana izborne kampanje“, kaže Korenica.

Još nešto što je uočljivo kod rane predizborne kampanje jeste korišćenje javnih sredstava za potrebe kampanje. Fisnik Korenica dodaje da tako nešto šteti demokratski standard zemlje.

„Upotreba bilo kojih javnih sredstava, uključujući vozila, službene prostorije u cilju političke propagande, obelodavanje izbornih slogana... sve je to kršenje zakona i ozbijno ugrožava demokratski integritet i standard izbornog procesa“, naglašava Korenica.

Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova smatra da bi sledeći parlament trebao da poduzme korake u tom pravcu kako izborni proces ne bi ostao jedan neogranične prostor za političke partije tokom izbora.

„Aktivnosti izborne kampanje, naročito vladajuće partije, zloupotrebljavaju javne resurse, bilo da se radi o automobilima ili ostalim sredstvima koja su deo države. Premda mislim da su sankcije neophodne kako bi se kaznili svi oni koji kampanju vode pre vremena i koji zloupotrebljavaju javne resurse“, kaže Selmanaj.
XS
SM
MD
LG