Dostupni linkovi

Izbacivanje iz predsjedničke palate: Sveti li se Dodik za izborni poraz?


Palata predsjednika RS
Palata predsjednika RS

Novi potpredsjednici RS Ramiz Salkić i Josip Jerković, ali i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon preuzimanja dužnosti dobiće i nove lokacije u Banjaluci. Umjesto u Palatu predsjednika, gdje su bili njihovi prethodnici, sele na nove lokacije. Dok opozicija u RS smatra da je ova odluka predsjednika RS Milorada Dodika osveta zbog izbornih rezultata, to u kabinetu predsjednika odlučno demantuju.

Novoizabrani entitetski potpredsjednici moraće da izađu iz Palate predsjednika Republike Srpske. Ovo su potvrdili i u kabinetu entitetskog predsjednika. U saopštenju za javnost kaže se da je u tom smislu Služba predsjednika obezbjedila adekvatne prostore u staroj zgradi Vlade u Banjaluci za rad potpredsjednika Republike Srpske.

Novoizabrani potpresjednik RS Ramiz Salkić, inače funkcioner Stranke demokratske akcije, mišljenja je da ovo neće umanjiti njihov značaj.

"Niti će Dodik biti veći predsjednik što sjedi sam u palati niti će potpredsjednici biti manji zato što sjede u nekoj drugoj zgradi. Stvar je šta ljudi rade", kaže Salkić.

Palata predsjednika neće biti dostupna ni novoizbaranom srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

U objašnjenju Dodikovog kabineta ističe se da je Palata isključivo predviđena za rad Predsjednika RS. Nijedan interni akt Službe formalno pravno ne reguliše da i kancalarije člana Predsjedništva trebaju biti u njoj, kaže se u saopštenju kabineta.

Generalni sekretar Ivanićeve Partije demokratskog progresa Igor Crndak ipak smatra da je “preseljenje” iz Palate predsjednika čin Dodikove frustracije zbog loših rezultata na izborima.

"Radi se o privatizaciji institucija u RS od strane gospodina Dodika i njegove stranke, a pored toga još jednom dokazuje nedostatak elementarne pristojnosti i kulture kod gospodina predsjednika. Nažalost, to je još jedna ružna slika koja iz Banjaluke odlazi u svijet", kaže Crnadak.

Politička kultura svedena na lični odnos

Dragan Čavić
Dragan Čavić

Poslije činjenice da je poražena na oktobarskim izborima za člana Predsjedništva BiH njegova stranačka kolegica Željka Cvijanović, "stvarno je jadno" od predsjednika Dodika da izbacuje kancelarije člana Predsjedništva iz Palate predsjednika, kaže lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

"Šta on time čini? Neće on poniziti Mladena Ivanića, on time ponižava Republiku Srpsku. Mladen Ivanić u funkciji srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ovdje treba da razgovara sa partnerima iz diplomatskog kora koji će dolaziti i ovdje u Banjaluku da razgovaraju o pitanjima koja se tiču rada Predsjedništva i uloge srpske politike u funkcionisanju Bosne i Hercegovine", istakao je Čavić.

Navode opozicije i medija o izbacivanju potpredsjednika i novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz RS iz Palate u kabinetu predsjednika odbacuju kao neistinite.

Naglašavaju da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sastavu kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske propisano da se poslovi iz djelokruga rada obavljaju u Sarajevu i Banjaluci, iz čega proizilazi da je budžetom Predsjedništva BiH predviđeno finansiranje rada kancelarije članova Predsjedništva van Sarajeva.

S druge strane, aktuealna opozicija u RS-uističe da Dodiku ranije propisi nisu smetali dok je funkciju člana predsjedništva BiH obavljao njegov stranački kolega Nebojša Radmanović.

Član predsjedništva BiH iz RS u odlasku Nebojša Radmanović ocjenio je da se u javnosti pravi nepotrebna drama.

"Član Predsjedništva iz RS nađe sebi prostor u Banjoj Luci, ako procjeni da mu treba. Ja sam procjenjivao da mi treba. Nisam uvijek bio ovdje, u ovoj zgradi i našao sam ga na razne načine. Tačno je ono što je rečeno u saopštenju da Palata predsjednika nije predviđena za člana Predsjedništva, što ne znači da on tamo ne može sjediti. Ali nije predviđeno, osima za službe predsjednika Republike", rekao je Radmanović.

Posljednji potezi nisu nikakvo iznenađenje, smatra Čavić, podsjećajući da je i ranije kao predsjednik RS-a Milorad Dodik ulazak u Palatu predsjednika zabranjivao i nepoželjnim novinarima, ali i nekim drugim izabranim funkcionerima RS, kada nije ni bilo Palate, već je predsjednik bio smješten u KC Banski dvor.

"Sjećam se kako je zabranio ulazak poslije smijene Nikoli Poplašenu u Kabinet predsjednika RS i kako je spriječavao ulazak u kancelarije izabranom potpredsjedniku Mirku Šaroviću te 1998 godine. Kada je stavio policiju pred vrata. Milorad Dodik treba da zna da na političkoj sceni RS ima i aktera koji se jednako dugo u cijelom ovom politčkom procesu i mogu da otkriju njegovo pravo lice. Ne treba da se čudimo on sam otkriva svoje pravo lice", ocjenio je Čavić.

Ovakve odluke su samo dio našeg političkog miljea i političke kulture koji se često svodi na lični odnos jednog političara prema dugom, kaže profesor javnog mnjenja u Banjaluci Mladen Mirosavljević.

"Kod nas pozicija prema opozicijise ponaša, ne kao prema nekome ko je danas opozicija a sutra će biti pozicija i obratno, nego kao prema neprijatelju koga vi trebate poraziti bukvalno i eliminisati sa političke scene", kaže Mirosavljević.

XS
SM
MD
LG