Dostupni linkovi

Dačić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Belorusije


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Beogradu, 3. decembra 2019.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Beogradu, 3. decembra 2019.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je 17. aprila sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Sergejem Aleinikom o odnosima dve zemlje u međunarodnim organizacijama.

To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije, a iz Ministarstva spoljnih poslova u Srbiji nisu odmah odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa o ovom razgovoru.

Beloruski autoritarni lider Aleksandar Lukašenko je jedan od retkih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, a Belorusija je zbog svoje uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu pod sankcijama Evropske unije (EU).

Srbija se selektivno priključivala sankcijama Belorusiji, dok istrajava na odbijanju da ih uvede Rusiji.

Lukašenko pozvao je u novembru 2023. Srbiju da odluči kakav odnos želi sa Belorusijom.

On je na sastanku sa novim ambasadorima Belorusije u nekoliko zemalja, među kojima je i Srbija, rekao da treba razmotriti saradnju sa Srbijom.

"Ako žele (da sarađuju sa Belorusijom), trebalo bi da vidimo rezultate te saradnje u trgovinsko-ekonomskoj dimenziji. Ako žele da podrže evropske i američke sankcije Belorusiji, to je njihova stvar", rekao je.

Aleksandar Lukašenko posetio je Srbiju 2019. kada je poručio da su dva naroda "ujedinjena vekovnim vezama i zajedničkim vizijama".

Tada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Lukašenka opisao kao velikog prijatelja Srbije.

Lukašenko je na vlasti u Belorusiji od 1994. godine, a zapadne države, beloruska opozicija i nevladine organizacije optužuju ga za kršenje ljudskih prava i represiju nad političkim protivnicima.

Nakon spornih izbora 2020. i nasilja nad demonstrantima, na meti sankcija EU su beloruske vlasti i istaknute ličnosti u sferi politike, ekonomije i pravosuđa.

XS
SM
MD
LG