Dostupni linkovi

Lukašenko pozvao Srbiju da odluči kakav odnos želi s Belorusijom


Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko (u sredini) na sastanku sa novim ambasadorima Belorusije, 20. novembar 2023.
Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko (u sredini) na sastanku sa novim ambasadorima Belorusije, 20. novembar 2023.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko pozvao je 20. novembra Srbiju da odluči kakav odnos želi da ima sa njegovom zemljom, saopštilo je Predsedništvo Belorusije.

Lukašenko je na sastanku sa novim ambasadorima Belorusije u nekoliko zemalja, među kojima je i Srbija, rekao da treba razmotriti saradnju sa Srbijom.

"Ako žele (da sarađuju sa Belorusijom), trebalo bi da vidimo rezultate te saradnje u trgovinsko-ekonomskoj dimenziji. Ako žele da podrže evropske i američke sankcije Belorusiji, to je njihova stvar", rekao je Lukašenko o Srbiji, navodi se u saopštenju na sajtu Predsedništva Belorusije.

Lukašenko je rekao da Srbija, ako je zaboravila iskazanu "ljubaznost" Belorusije, može da nastavi i podrži sankcije.

Beloruski lider je da treba shvatiti šta se želi u političkoj dimenziji, a u saopštenju se navodi da se njegova izjava, između ostalog, odnosi na Srbiju.

"Nije u redu da govore jedno, a rade drugo", rekao je Lukašenko.

Srbija je dugo uspevala da izbegava usklađivanje svoje spoljne politike sa EU i ne uvede sankcije Belorusiji. Na kraju je to ipak učinila, ali selektivno.

Tokom 2022. Srbija se uskladila sa sankcijama koje je EU u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti u rusku agresiju na Ukrajinu.

Ipak, Srbija se nije uskladila sa odlukom Evropske unije (EU) o proširivanju sankcija protiv Belorusije 2023. godine.

Srbija je s Belorusijom godinama unazad negovala dobre odnose, koji su se pre svega ogledali u vojnoj saradnji i zahvalnosti Minsku zbog nepriznavanja Kosova kao nezavisne države.

Belorusija je, između ostalog, na meti evropskih sankcija zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG