Dostupni linkovi

Ivanov i Topi pozvali na mir i kažnjavanje ubica iz Smiljevaca


Gorge Ivanov i Bamir Topi, Skoplje, 19. april 2012.
Gorge Ivanov i Bamir Topi, Skoplje, 19. april 2012.
Predsednici Makedonije i Albanije Gojorge Ivanov i Bamir Topi u četvrtak su sa susreta u Skoplju pozvali na mir i otkrivanje počinilaca petostrukog ubistva u Smiljevcima.

“Želimo uputiti zajedničku poruku da ljudi žive u miru i harmoniji i da se svaki kriminalni akt treba tretirati kao takav i biti deo pravnih procedura”, izjavio je predsednik Albanije Bamir Topi nakon razgovora sa predsednikom Makedonije Gjorgom Ivanovim.

Njihov susret je u velikom delu bio posvećen petostrukom ubistvu koje se dogodilo pre nedelju dana u blizini Skoplja i rezultatima dosadašnje istrage.

Obojica predsednika su poručili da nadležnim institucijama treba dozvoliti da završe započetu istragu.

“U interesu svih je da se nađu počinioci, jer ako su se ohrabrili da to urade kod nas, sutra mogu to da učine i na drugom mestu. Očekujemo da nadležne institucije završe svoj posao i da građani ne podležu spekulacijama i raznim podmetanjima, koji su uobičajeni u ovakvim trenucima”, izjavio je Ivanov.

Dvojica predsednika ocenila su da je perspektiva regiona u Evropskoj uniji i da region napreduje u tom smeru, ali, ocenio je Topi, još postoje snage koje to žele da spreče.

“I posle nezavisnosti Kosova, sa svim progresom koji je postignut, još postoje ultranacionalistički krugovi koji pokušavaju da ugroze ovakvu klimu”, rekao je Topi.

Albanski predsednik dodao je da će ‘svaki nacionalistički ili ultranacionalistički refleks ili bilo kakva klima predrasuda naneti štetu odnosima između Makedonaca i Albanaca u Makedoniji, ali i odnosima u regionu’.

“Izolirajte sve te zlonamerne poruke koje se šalju, a imaju nacionalističku pozadinu. Deo njih, naravno, dolaze i iz Srbije”, poručio je Topi.

Bamir Topi realizuje ovu posetu na kraju njegovog mandata. Za vreme boravka u Skoplju on se susreo i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim, premijerom Nikolom Gruevskim, kao i sa liderima većih političkih partija u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG