Dostupni linkovi

Šefica njemačke diplomatije kaže da G7 mora 'odgovoriti' na napad Irana


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock daje izjavu na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, Izrael, 17. aprila 2024.
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock daje izjavu na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, Izrael, 17. aprila 2024.

Grupa G7 mora odgovoriti na napad Irana na Izrael, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova 18. aprila, dodajući da se o mjerama razgovara s njenim kolegama na sastanku u Italiji.

"Također razgovaramo o daljim mjerama ovdje na G7, jer naravno mora postojati odgovor na ovaj incident bez presedana", rekla je Annalena Baerbock sa ostrva Kapri.

Ona je, međutim, dodala da "ne smije biti daljnje eskalacije u regionu, to bi bilo kobno za njegov narod".

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je 18. aprila oslikao je mračnu sliku situacije na Bliskom istoku, upozoravajući da bi rastuće tenzije oko rata u Gazi i iranskog napada na Izrael mogle prerasti u "regionalni sukob punog razmjera".

Guterres je rekao da je izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze stvorila "humanitarni pakao" za civile zarobljene tamo.

"Bliski istok je na ivici. Posljednjih dana došlo je do opasne eskalacije", rekao je Guterres na sastanku Vijeća sigurnosti na visokom nivou.

Rekao je i da bi jedna pogrešna procjena ili pogrešna komunikacija "mogla dovesti do nezamislivog, regionalnog sukoba punih razmjera".

Teheran kaže da je izveo napad 13. aprila kao odmazdu za pretpostavljeni izraelski napad 1. aprila na kompleks iranske ambasade u Damasku u kojem su ubijena dva generala i nekoliko drugih osoba.

Izrael kaže da mora uzvratiti na napad kako bi održao kredibilitet svoje odbrane.

Iran, s druge strane, kaže da je ovo pitanje zatvoreno, ali da će uzvratiti ako ga Izrael napadne.

XS
SM
MD
LG