Dostupni linkovi

SAD i Britanija uvele nove sankcije Iranu kao odgovor za napad na Izrael


Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD
Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD

Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Iranu koje ciljaju subjekte koji proizvode bespilotne letjelice nakon napada na Izrael, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija od 18. aprila.

Sankcijama je pogođeno 16 pojedinaca i dva subjekta koji omogućavaju proizvodnju dronova i motora koji pokreću iranske dronove Shahed, koji su korišteni u napadu 13. aprila, objavio je Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Oni rade u ime iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde, njegovog ogranka za proizvodnju bespilotnih letjelica i drugih iranskih proizvođača motora", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) također imenuje pet kompanija u više jurisdikcija koje isporučuju komponente za proizvodnju čelika iranskoj Khuzestan Steel Company (KSC), jednom od najvećih iranskih proizvođača čelika, ili kupuju gotove čelične proizvode KSC-a.

Na meti su bile i tri podružnice iranskog proizvođača automobila Bahman Group, za koju OFAC kaže da je materijalno podržala iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC).

Osim toga, Ministarstvo trgovine SAD-a nameće nove kontrole kako bi ograničilo Iranu pristup tehnologijama, kao što je komercijalna mikroelektronika.

Američki predsjednik Džo Bajden je rekao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pomogli Izraelu da se zaštiti od napada raketama i dronovima 13. aprila, a sada sankcijama pozivaju Iran na odgovornost.

"Sankcije ciljaju na vođe i entitete povezane s Islamskom revolucionarnom gardom, iranskim Ministarstvom odbrane i programom iranske vlade za rakete i bespilotne letjelice koji su omogućili ovaj drski napad", rekao je Bajden u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da Britanija uvodi sankcije protiv nekoliko iranskih vojnih organizacija, pojedinaca i entiteta uključujući Glavni štab oružanih snaga i mornaricu Korpusa islamske revolucionarne garde, javlja Rojters.

Britanija je rekla da su ove sankcije uključivale Generalštab oružanih snaga i mornaricu IRGC.

Teheran kaže da je izveo napad 13. aprila kao odmazdu za pretpostavljeni izraelski napad 1. aprila na kompleks iranske ambasade u Damasku u kojem su ubijena dva generala i nekoliko drugih osoba.

XS
SM
MD
LG