Dostupni linkovi

Šaškor: Kako je Netflix kupio hrvatsku TV seriju?


Piše: Ines Šaškor

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Uskoro će pet godina od prijema Hrvatske u Evropsku uniju. Prema najnovijem istraživanju Evropskog vijeća za vanjsku politiku Hrvatska je u Uniji prilično nevidljiva zemlja. Nalazi se na 25 mjestu kao zemlja poželjna za suradnju u raznim područjima. Iza nje su samo Cipar, Malta i Bugarska. Svega osam zemalja EU stavlja Hrvatsku na listu partnera za suradnju. To je realnost njezinog međunarodnog položaja, rezultat dugogodišnjeg lutanja u svim oblastima, od međunarodne politike do unutarnjeg razvoja. I njezini vlastiti građani doživljavaju je kao državu koja ne ide u dobrom smjeru.

Hrvatska je zemlja u kojoj su samo političari na vlasti zadovoljni njezinom percepcijom u svijetu.

Istodobno, u prizorima iz svakodnevnog života svjedočimo o postignućima koji kao da ne dolaze iz iste zemlje.

Ovih je dana objelodanjeno da je vodeća svjetska streaming platforma Netflix otkupila prvu sezonu hrvatske TV serije "Novine", te da je drugu i treću sezonu otkupila na neviđeno. Emitirat će se od jeseni na kanalu HBO i moći će je gledati publika u 190 zemalja. Također, jedna je američka kompanija otkupila franšizu serije, te je američka pilot verzija već snimljena i to u Zagrebu.

"Novine" su prva serija na nekom od slavenskih jezika koju će Netflix emitirati.

Riječ je o političkoj dramskoj seriji, smještenoj u svijet medija, politike, biznisa i, naravno, kriminala. Scenarist je novinar i književnik Ivica Đikić, režiser Dalibor Matanić, dramaturginja Tena Štivičić, snimatelj Danko Vučinović. U seriji sudjeluje osamdesetak glumaca. Produkcijska kuća Drugi plan proizvela ju je za Hrvatsku radioteleviziju na kojoj je premijerno i emitirana.

Autori ne skrivaju svoje uzore – kultnu američku "Žicu" i nordijske noir krimiće. Ambijent je domaći, prepun živopisnog tranzicijskog polusvijeta. Novinari pod pritiskom politike i tajkuna, beskrupulozni političari, novopečeni brutalni biznismeni, korumpirani policajci, blazirani svećenici – cijeli taj mikrokozmos novih elita našao se isprepleten u klasičnom kriminalnom zapletu.

U središtu su se našle novine, nekada ugledne, a danas pod udruženim pritiskom biznisa, politike i kriminala. Padaju mnoga načela, tonu iluzije. Scenarist Ivica Đikić kaže da ne želi biti didaktičan, već naprosto priča priču, svjestan vremena i konteksta. ''Žute novine i portali moraju i trebaju postojati, ali problem je kad ne postoji gotovo ništa osim toga, odnosno ništa osim pokušaja mnogih medija da istovremeno budu i žuti i ozbiljni, i senzacionalistički i analitični, i dileri niskih strasti i nositelji visokih moralnih načela. To je siguran put za gubitak vjerodostojnosti i publike, što u Hrvatskoj gledamo već godinama''. Istodobno, Đikić je uvjeren da ''nikad neće prestati ljudska potreba da saznaju što se oko njih događa ... a ne vidim pouzdaniji i efikasniji način od novinarstva da to saznaju.''

Autori su, po uzoru iz "Žice", predvidjeli da svaka sezona ima prevladavajuću temu. U prvoj su to bili mediji, u drugoj će biti politika, a u trećoj pravosuđe. U autorsku i izvođačku ekipu uključit će se i scenaristi i glumci iz regije.

Serija nije savršena, ima u njoj mnogo predvidljivih, klišeiziranih situacija i likova. Ona eksploatira, a ponegdje i svjesno imitira trendovske obrasce svjetskih političkih serija, ali je solidna i gledljiva.

U novom neokonzervativnom valu koji je zapljusnuo Hrvatsku posljednjih godina serija "Novine" djeluje kao osvježavajući glas slobodnog stvaralaštva i zdrave ljudske pameti. Ne docira i ne zatvara oči.

U vrijeme prije hrvatske premijere bilo je komešanja na državnoj televiziji zbog njezine subverzivnosti. Dirnula je u politiku i crkvu. Ipak, prevladala je blažena ''hrvatska šutnja''. Elite su se pravile da serija ne postoji i ona je mogla slobodno živjeti svoj život.

I tako je dospjela na veliku svjetsku televizijsku pozornicu i uskoro postaje globalna medijska činjenica.

Ivica Đikić njezin je scenarist. On je ujedno i donedavni glavni urednik tjednika "Novosti", sada član redakcije. Te su novine, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće, povremeno izložene lomači, doslovnoj. Pale ih neofašisti jer su ''antihrvatske, srbočetničke, jugokomunističke, udbaške...''. Desničarske nevladine udruge opetovano traže zabranu državnog sufinanciranja Novosti, opet zbog ''antihrvatstva''.

To je hrvatska stvarnost. Red svjetskih dostignuća, red srednjeg vijeka.

Kada uskoro seriju "Novine" bude gledao cijeli svijet, o tome će malo znati. Seriju će gledati zato što vrijedi, a ako im se ne bude svidjela – neće gledati.

Na koncu konca, to je jedino važno.

  • Slika 16x9

    Ines Šaškor

    Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE. Autorica kolumne Zrno soli na portalu RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG