Dostupni linkovi

Idući mjesec druga haška presuda generalu Krstiću


Radislav Krstić
Radislav Krstić
Raspravno vijeće Mellvilea Bairda objavilo je u četvrtak da će donijeti presudu za nepoštivanje suda generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću 18.srpnja ove godine u 16 sati.

Podsjetimo Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS-a, formacije koja je sudjelovala u pogubljenjima, prema optužnici, preko 7000 zarobljenih muškaraca i dječaka - upućen je u haški pritvor prošli mjesec nakon što je prilikom izjašnjavanja o krivnji odbio zadnji poziv haških sudaca - da pruži iskaz na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Iako su suci utvrdili da svjedočenje ne bi utjecalo na njega, na suđenju je Krstić kao razlog odbijanja svjedočenja ponovno naveo - zdravstveno stanje, kao i njegova obrana.

„Svjedočenje bi ostavilo trajne posljedice na zdravlje generala Krstića. General Krstić je suočen s dilemom – s kraćom zatvorskom kaznom ili višegodišnjom depresijom koju bi moglo svjedočenje produbiti“, izjavio je Krstićev branitelj Tomislav Višnjić tijekom završnih riječi napominjući da bi svjedočenje njegovog klijenta otvorilo pitanja na koja nije lako odgovoriti.

Krstić je na Haškom sudu (ICTY) osuđen 2004.godine na 35 godina zatvora kao jedan od ključnih suradnika načelnika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, kojem se trenutno u Den Haagu također sudi zbog srebreničkog genocida, kao i njihovom Vrhovnom zapovjedniku u sporno vrijeme - Karadžiću.

Karadžić koji je, uz genocid u Srebrenici, optužen i za progone nesrpskog stanovništva s velikih područja BiH, teror nad sarajevskim civilima te za uzimanje pripadnika UN-a za taoce – želio je da Krstić u njegovu obranu izjavi kako on kao predsjednik nije naredio zauzimanje zaštićene zone te da nema ništa sa zločinima koji su tamo počinjeni.

Za nepoštivanje suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura, a mogu biti izrečene i zatvorska i novčana kazna kombinirano. Prema dosadašnjoj praksi osuđenici za ovakvo djelo dobijali su po par mjeseci zatvora, u što im se uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru.

Tako da su nakon presuda ubrzo puštani na slobodu ili vraćani u zatvor gdje odslužuju kaznu, kao što je to u slučaju s Krstićem.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG