Dostupni linkovi

Gorbačov: Hladni rat se lako može pretvoriti u 'vrući rat'


Mihail Gorbačov
Mihail Gorbačov

Poslednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov pozvao je Zapad da "povrati međusobno poverenje" sa Rusijom i upozorio da se svet kreće ka obnovljanju hladnog rata.

"Sve indicije hladnog rata su tu", rekao je Gorbačov u intervjuu nemačkom listu Bild.

"Jezik političara i vojnog osoblja najvišeg nivoa postaje sve militantniji. Vojna doktrina se formuliše sve oštrije, mediji na sve ovo dolivaju ulje na vatru. Odnos između velikih sila i dalje da se pogoršava", navodi on.

Nova trku u naoružanju između Rusije i Zapada je već u toku, upozorio je Gorbačov.

"Trupe su se preselile u Evropu, uključujući i tešku opremu, kao što su tenkovi i oklopna vozila. Nije bilo tako davno da su NATO i ruske trupe bile stacionirane prilično daleko jedna od druge. Oni sada stoje licem u lice", reči su Gorbačova.

On je rekao da bi novi hladni rat mogao da se pretvori u vrući ako obe strane ništa ne preduzmu da se to spreči.

"Sve je moguće", ako se ovako nastavi, rekao je bivši sovjetski lider.

Nemačka i Rusija da povrate poverenje

Gorbačov je upozorio Zapad da ne pokušava da natera Rusiju da promeni politiku putem ekonomskih sankcija, rekavši da će sankcije podstaći samo javno mnjenje protiv Zapada i da će doprineti jačanju podrške Kremlju.

"Nemojte imati nikakvu lažnu nadu u tom smislu! Naši ljudi su spremni na sve žrtve", poručio je Gorbačov, podsećajući Zapad da je skoro 30 miliona sovjetskih vojnika i civila poginulo u Drugom svetskom ratu.

Umesto toga, Mihail Gorbačov je rekao da Rusija i Zapad treba da nađu način da se povrati poverenje, poštovanje i spremnost da rade zajedno. Zapad treba da pokaže poštovanje prema Rusiji.

Posebno je, istakao potrebu da se povrati poverenje između Nemačke i Rusije.

Umesto da stalno kritikuju Rusiju zbog neispunjavanja zapadnih demokratskih standarda, Zapad treba da prepozna da je "Rusija je na putu ka demokratiji. Na polovini puta. Rusija je među 30 nacija koje su u tranziciji".

Gorbačov podseća na obećanje, posebno Amerike, dato prilikom raspada Sovjetskog Saveza, obećanje koje se ne poštuje – da neće ni za santimetar pomeriti svoje snage ka Istoku.

Priredila: Branka Mihajlović (izvor: RSE i Bild.de)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG