Dostupni linkovi

Naprednjaci preuzimaju vlast u Kragujevcu


Skupština Grada Kragujevca
Skupština Grada Kragujevca

Nakon dvogodišnjih bezuspešnih pokušaja, Srpska napredna stranka uspela je da obezbedi odborničku većinu za preuzimanje vlasti u Kragujevcu.

Odbornici Skupštine grda Kragujevca razrešili su u utorak dužnosti predsednika Sašu Milenića, člana stranke Zajedno za Šumadiju, čiji je lider gradonačelnik Veroljub Stevanović.

Od 87 odbornika, koliko ima Skupština Grada Kragujevca, za Milenićevo razrešenje glasalo je 48 odbornika SNS, SPS, DSS, SPO i Pokreta za naš grad Nebojše Zdravkovića.

Istovremeno, za novog predsednika gradskog parlamenta izabran je Milan Urošević iz SPO, koji je do utorka bio Milenićev zamenik, ali je pre dve nedelje, sa grupom odbornika svoje stranke, podržao inicijativu SNS za smenu lokalne vlasti u Kragujevcu. Za Uroševićev izbor glasalo je 49, od 87 odbornika, dok je protiv bilo njih 30.

Odbornici su sa 49 glasova za i 29 protiv usvojili predlog da za zamenicu predsednika Skupštine Grada Kragujevca bude izabrana Slavica Kominac iz SPS.

Nakon izbora novog predsednika i zamenice predsednika, sazvana je sednica po hitnom postupku na kojoj će se glasati o razrešenju gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i članova Gradskog veća, a potom i o izboru novog gradonačelnika, njegovog zamenika i članova novog veća.

Jedini kandidat za novog gradonačelnika Kragujevca je Radomir Nikolić, sin predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Prvi deo sednice Skupštine protekao je u znaku žestokih otpužbi odbornika te stranke na račun svojih dojučerašnjih koalicionih partnera, koji su promenili stranu i podržali Srpsku naprednu stranku.

Odbornici nove koalicije okupljeni oko Srpske napredne stranke nisu odgovarali na prozivke svojih doskorašnjih političkih partnera i bez reči su glasali za smene dosadašnjih funkcionera Skupštine i izbor novih.

Jedino je odbornik i poverenik Gradskog odbora SNS Goran Knežević na početku sednice rekao da je većina odbornika nezadovoljna funkcionisanjem gradskog parlamenta.

”Zbog toga je ta većina uputila zahtev za izglasavanje nepoverenja predsedniku Skupštine Mileniću”, rekao je Kovačević.

Saša Milenić, dosadašnji predsednik SkupštineGrada, rekao je da promena vlasti bez raspisivanja izbora nije legitimna, tim pre što ona menja upravo glasovima odbornika koji su izabrani na listi Veroljuba Stevanovića.

”Vlast se osvaja, dobija i menja na izborima, ali se ovde vlast menja glasovima onih koji su izabrani na listi Veroljuba Stevanovića. oni čine 20 procenata te nove skupštinske većine. To je direktno obračunavanje sa izbornom voljom građana Kragujevca. Ovo je atak države i državnih organa na ustavno pravo Kragujevčana na izbor lokalne samouprave. mi znamo da se ovde nasiljem želi vladati po svaku cenu, jer se želi demonstrirati sila i nasilje. To je glad za afirmacijom jednog predatorskog koncepta koji politiku vidi samo u koordinatama sadomazohističkih osmišljavanja u odnosima sa drugima”, rekao je Milenić.

Veroljub Stevanović, koji je 14 godina gradonačelnik Kragujevca, od čega 10 godina zaredom, počeo je u proteklih nekoliko meseci da gubi podršku koalicionih partnera i najbližih saradnika, a da će ubrzo uslediti promena vlasti bilo je izvesno kada je vladajuću koaliciju napustio Pokret za naš grad, bivši URS, koji predvodi dojučerašnji Stevanovićev zamenik Nebojša Zdravković.

Pre toga, vladajuću Zjedno za Šumadiju su napustili kragujevački Socijalisti, potom i odbornici Demokratske stranke Srbije.

Tako je Srpska napredna stranka, posle Niša, Novog Sada i Beograda, preuzela vlast i u Kragujevcu, rodnom gradu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Dok ovo javljamo, sednica Skupštine grada je još uvek u toku, ali je izvesno da će u utorak biti smenjen i gradonačelnik Stevanović, koga će zameniti Radomir Nikolić, sin predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Tokom mandata Veroljuba Stevanovića, u Kragujevac su stigli italijanski Fiat, izraelska Plaza, američki Dženeral motors i mnoge druge strane i domaće kompanije, koje su potpuno promenile ekonomsku sliku grada, smanjile broj nezaposlenih, povećale prosečan lični dohodak, pa će nova lokalna vlast predvođena Nikolićem mlađim imati pred sobom težak zadatak da ostvari takve rezultate.

XS
SM
MD
LG