Dostupni linkovi

Grčka ponovno paralizirana općim štrajkom


Štrajk u Grčkoj, 7. veljače 2012.
Štrajk u Grčkoj, 7. veljače 2012.
Grčki sindikati započeli su 24 -satni opći štrajk zbog bolnih mjera štednje koje vlada u Ateni mora provesti ukoliko želi dobiti još jednu tranšu kredita kako bi zemlja izbjegla bankrot. Vlada planira tokom godine otpustiti oko 15.000 uposlenih u javnom sektoru.

Lideri grčkih političkih stranaka traže još neko vrijeme za dogovor o novim mjerama, dok glavni igrači na međunarodnoj sceni upozoravaju da reforme treba porovesti bez odlaganja.

Vladini uredi, škole, sudovi u utorak ne rade. Gradski prijevoz u Ateni je u kolapsu, a brodovi su ostali u lukama.

Raste napetost, ne samo u Grčkoj, već i kod međunarodnih povjerilaca koji pomalo gube živce zbog dugotrajnih i teških pregovora s vladom u Ateni.
Raste napetost, ne samo u Grčkoj, već i kod međunarodnih povjerilaca koji pomalo gube živce zbog dugotrajnih i teških pregovora s vladom u Ateni.

Grčka je pod pritiskom međunarodnih kreditora da pristane na nove mjere štednje kako bi dobila drugi spasilački paket težak 130 milijardi eura, bez čega joj nad glavom visi bankrot već u martu.

Predstavnici EU, Evropske centralne banke i MMF-a, poznatiji kao trojka, u ponedjeljak su vodili dugotrajne razgovore s koalicijskom vladom, no dogovor o mjerama štednje nije postignut.

Politički lideri tri stranke iz vladajuće koalicije u utorak se ponovno sastaju. Sporna je reforma tržišta rada i bankarskog sustava.

Pozicioniranje uoči izbora

No, pitanje je što se s još jednim dodatnim danom pregovora može postići. Uostalom, i njemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedjeljak u Parizu jasno stavila do znanja Ateni da vrijeme leti i da se stalnim odlaganjem dogovora ugrožava sama eurozona.

Lucas Papademos
Lucas Papademos
Premijer Lucas Papademos, bivši bankar, nije objasnio razloge zašto još nema dogovora, no očito je da se stranke pozicioniraju uoči parlamentranih izbora koji se trebaju održati u aprilu.

Uostalom, rezanje plaća, mirovina, ozbiljniji porezi, nisu ono na što prosječni Grk, naviknut na drugačiji život, može tek tako pristati. Ipak, većina je svijesna da izbora baš i nema.

Sadašnju političku dramu promatraju sa strahom da bi mogli napustiti eurozonu.

“Povratak na drahmu nije opcija, to je katastrofa”, smatra Kosmas Georgiju, tridesetjednogodišnji inspektor u jednoj kompaniji.

“Političari odgađaju dogovor samo kako bi ispali heroji”, ističe Georgiju.

Grčka je u petoj godini recesije sa stopom nezaposlenosti od rekordnih 19 posto.
XS
SM
MD
LG