Dostupni linkovi

Prijava i novi sporovi o raspodjeli novca za manjine


Ilustracija
Ilustracija
Fond za manjine Crne Gore je i ove godine raspodijelio novac manjinskim nacionalnim zajednicama. Raspodjela novca organizacijama manjinskih naroda kao i svake godine do sada izaziva brojne kontroverze koje se vežu za sumnje u nezakonitost i netransparentnost prilikom dodjele novca i moguću korupciju.

To je povod za podnošenje krivičnih prijava protiv članova uprvnog odbora fonda za manjine ali i za oštru raspravu u Skupštini Crne Gore o manipulaciji manjinama i novcem opredjeljenim za njih.

Od osnivanja Fonda za manjine, ta Vladina institucija raspodjeljuje novac organizacijama manjinskih nacionalnih zajednica u cilju podrške aktivnostima za očuvanje i razvoj njihove kulture, jezika i običaja.

Međutim i ove godine raspodjela novca je naišla na oštre kritike nevladinog sektora, dijela političkih partija i drugih subjekata. Od ukupno 800.000 eura, 130.000 je dato projektima Bošnjaka Muslimana, 35.000 eura albanskim organizacijama, 60.000 romskim udruženjima, a najveći dio od 300.000eura dato je srpskom nacionalnom savjetu.
Goran Danilović
Goran Danilović

Prva kontroverza vezano za raspodjelu novca je što u toj raspodjeli učestvuje srpski nacionalni savjet čijih je pripadnika nešto manje od trećine populacije u Crnoj Gori te nikako ne mogu biti nacionalna manjina.

Protiv toga je Nova srpska demokratija, čiji poslanik Goran Danilović smatra da se radi o otvorenoj manipulaciji.

"Narod se nije prepoznao, niti se srpski narod može prepoznati kao manjina. Vlast optužujemo da ste zloupotrijebili svoje funkcije i da su u pravu oni koji javno govore o tome da postoji korupcija u fondu. Nemoguće je na zakonit način raspoređivati sredstva ovako kako ste ih vi rasporedili", smatra Danilović.

I u Socijalističkoj narodnoj partiji smatraju da se svake godine otvara nova afera kada se raspodjeljuje novac za manjine.

"Cilj ovih projekata nije bila zaštita tih posebnosti, iskrena želja da se zaštite manjine i njihova tradicija već je cilj bilo to da se i ova stvar politički stavi u funkciju partije na vlasti", kaže Obrad Gojković.

U Demokratskoj partiji socijalista uglavnom ne vide problem u radu Fonda za manjine.

"Da su pripadnici manjinskih naroda preko ovoga fonda odradili mnogo zančajnih prijekata, dobili afirmaciju za dalji rad i u tom fondu vidjeli najsnažniju podršku. Naravno, rečeno narodskim jezikom tamo gdje se pare dijele oduvijek je bilo priče i biće i negodovanja ali nije to loše jer je i to još jedan podstrek da fond radi još bolje", kaže Halil Duković.

Fond: Prijava neosnovana

Direktor Fonda za manjine Safet Kurtagić je ocjenio da odgovornost nije na fondu jer ta institucija samo poštuje zakon koji je donijela skupština.

"Ne prihvatamo odgovornost u tom dijelu što se srpska nacionalna zajednica na nekakav način deklarisala kao manjinska nacionalna zajednica", kaže Kurtagić.

Zbog ovogodišnje raspodjele novca nevladina organizacija Građanska alijansa je podnijela krivičnu prijavu protiv članova Upravnog odbora Fonda za manjine koje tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Koordinator Građanske alijanse Milan Radović kaže da su indicije i sumnje u rad Fonda brojne.

"Da su članovi Upravnog odbora Fonda za manjine u konfliktu interesa, da su sebi i organizacijama veoma bliskim politički dodijelili novac, da je postojao i neobjektivan kriterijum za bodovanje projekata. Zatim, nije obezbijeđena javnost praćenja sjednica odbora", kaže Radović.

Rad Fonda za manjine prethodno je analizirala Državna revizorska institucija, koja je ocijenila da bi korisnici sredstava Fonda za manjine ubuduće trebalo da dostavljaju vjerodostojne račune za pravdanje troškova. DRI je konstatovala da su pojedini korisnici državnog novca dostavili Fondu izvještaje o realizaciji projekata koji su bili nekompletni i površni.

To, tvrdi Milan Radović iz Građanske alijanse članovima Upravnog odbora Fonda nije predstavljalo smetnju prilikom nove raspodjele.

"Sredstva su dodijeljena organizacijama koje nijesu dostavile finansijske izvještaje za prošlogodišnje projekte, što je jedan od eliminiatornih uslova i postoji još niz drugih argumenata na koje smo mi ukazali u krivičnoj prijavi i očekujemo vrlo brzo reagovanje. Takođe, Građanska alijansa je dostavila skupštinskim odborima za ljudska prava i finansije inicijativu da na prvoj narednoj sjednici uvrste u dnevni red raspravu oko raspodjele sredstava Fonda za manjine i da donesu odluku da se ova odluka o raspodjeli za 2011. godinu poništi", kaže on.

Komentarišući krivičnu prijavu, član Upravog odbora Fonda za manjine Amer Halilović kaže da je prijava neosnovana.

"Ta gospoda koja sad pokušava da digne toliku priču oko raspodjele sredstava, njihovi projekti nijesu prošli. Oni sada, vjerovatno da bi liječili neke svoje komplekse ili već ne znam šta drugo, pokušavaju tim krivičnim prijavama da budu u centru pažnje bar ovih nekoliko dana", ocjenjuje Halilović.
XS
SM
MD
LG