Dostupni linkovi

Bandić potrošio dvostruko više od Josipovića


Sandra Pernar i Zorislav Antun Petrović, Foto: Enis Zebić
Sandra Pernar i Zorislav Antun Petrović, Foto: Enis Zebić
Nevladine udruge GONG i Transparency International Hrvatske upozorile su da je nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić potrošio u kampanji trostruko više nego što je prijavio da je uopće prikupio novaca. Njegov protukandidat, socijaldemokrata Ivo Josipović nije naveo porijeklo novca što mu ga je njegova stranka donirala.

Nezavisni kandidat za predsjednika Hrvatske Milan Bandić prikupio je do sada blizu 7 milijuna kuna donacija, a socijaldemokratski predsjednički kandidat 4,7 milijuna kuna.

Prema procjenama nevladinih udruga GONG i Transparency International Hrvatske, Bandić je do sada samo na oglašavanje u dnevnim novinama, u tjednicima i na četiri nacionalne televizije potrošio preko 9 i po milijuna kuna, a Josipović gotovo 4 milijuna kuna.

A kako u tu brojku nisu uključeni uredski troškovi, troškovi dizajna, nabave i tiskanja promotivnih materijala, organiziranje skupova i honorari estradnim zvijezdama, putni troškovi, dnevnice i ugovori o radu, koji čine bar 50 posto ukupnih troškova kampanje, ove dvije nevladine organizacije tvrde kako je Bandić potrošio do sada najmanje 19 milijuna kuna, a Josipović nešto manje od 8 milijuna kuna.

„Mi tu ne prejudiciramo da je netko potrošio više nego što tvrdi da je imao, negi iznosimo činjenice. Konačna financijska izvješća što ih kandidati moraju dostaviti do kraja siječnja pokazat će ima li kakvih diskrepancija"
, kazao je predsjednik Transparency International Hrvatske Zorislav Antun Petrović.

Milan Bandić
A ako neki kandidat u konačnom izvješću pokaže da je sa 10 milijuna kuna organizirao 20 koncerata, podijelio bezbroj različitih promidžbenih zezalica te ujedno zakupio oglasni prostor – pa onda je to definitivno mađioničar, tu nema dvojbe“, navodi Petrović.

BANDIĆ: ONI NAVIJAJU ZA JOSIPOVIĆA

Milan Bandić je, zamoljen da komentira prozivanje nevladinih organizacija da je potrošio tri puta više nego što tvrdi da je prikupio, odgovorio da su te nevladine organizacije i na izborima za zagrebačkog gradonačelnika radile protiv njega, a navijale za njegovog protukandidata Josipa Kregara.

„To su isti GONG i isti Transparency International koji su Kregaru žmirili kad je on skupljao novce! Tako oni računaju moje troškove. Premalo su izračunali – ja mislim po njihovim procjenama da je trebalo biti jedno 120 milijuna kuna. Ja se mogu na to samo nasmijati!“

Josipovićevo preliminarno financijsko izvješće je pozitivno ocijenjeno. Dio njegovih donacija došao je iz blagajne njegove stranke, što je po zakonu, ali nevladine udruge tu imaju jednu primjedbu.

„Naš je dakle stav da mora biti jasno iskazano otkuda je taj novac došao u stranku“
, kaže izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

JOSIPOVIĆ: PRIGOVOR JE NEUTEMELJEN


Ivo Josipović je danas odgovorio kako je SDP samo transferirao na račun njegove kampanje novac što ga političke stranke dobijaju iz državnog proračuna po broju saborskih zastupnika.

Ivo Josipović, Foto: zoomzg
„Stranke dobijaju novac iz proračuna. Prema tome, isto tako možete pitati kada neka tvrtka daje novce – je li baš ona dala, ili se radi o nekakvim drugim sredstvima. Mislim da je to neutemeljen prigovor, a to se na kraju krajeva može i provjeriti: vrlo jednostavno se može provjeriti da li visina donacije odgovara onome što stranka dobije iz državnog proračuna.“

Nevladine udruge ponovile su da im nije jasno da se financiranje predsjedničke kampanje provodi po zakonu od ukupno 7 članaka, koji je najvjetrojatnije najkraći zakon na svijetu koji normira tako važnu materiju.

Njihova je preporuka da se bolje zakonski riješi financiranje stranaka i izbornih kampanja na svim razinama, kao i izvještavanje o izvorima i troškovima, i da se zakonski predvidi oštro kažnjavanje prijestupnika.

„Ne može postojati poštena vlast, ako nisu bili pošteni izbori. A temeljni preduvjet za poštene izbore je jasno i pregledno financiranje kampanje“, objašnjava Zorislav Antun Petrović.
XS
SM
MD
LG