Dostupni linkovi

Konačni rezultati: Josipović i Bandić u drugom krugu


Za sada prvi - Ivo Josipović
Za sada prvi - Ivo Josipović
Državno izborno povjerenstvo naložilo je danas tiskanje glasačkih listića za drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, koji će se održati 10. siječnja sljedeće godine. Na njima će biti svega dva imena – kandidata najsnažnije oporbene stranke Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ive Josipovića i nezavisnog kandidata i otpadnika od SDP-a Milana Bandića.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Horvatin predstavio je u podne konačne službene rezultate jučerašnjeg prvog kruga: Ivo Josipović 32,42 posto, Milan Bandić 14,83 posto, odaziv birača 44 posto.

„To utvrđujemo i konačnim rezultatom, i od sada počinju teći rokovi za podnošenje prigovora koje bi neki od kandidata imao. Isto tako, dali smo uputu da se tiskaju glasački listići za drugi krug“, rekao je Horvatin.

Josipović je pobijedio u svim većim gradovima u Hrvatskoj, osim Gospića i Pazina. Otpadnik od SDP-a Milan Bandić glasove je dobio u provinciji, koju je naveliko obilazio posljednjih mjeseci i davao velike donacije novcem iz zagrebačkog gradskog budžeta. Isplatilo mu se – u Bosni i Hercegovini Bandić je dobio 50 posto svih glasova, a Josipović svega 5 posto.
Superiorniji po glasovima u provinciji - Milan Bandić

Naglasak Josipovićeve kampanje je pravna država i borba protiv korupcije, a glavna Bandićeva parola je „Idemo raditi,“, što god to značilo. Bandićevo ime vezuje se uz brojne korupcionaške afere u Zagrebu, a Josipović je po tom pitanju čist kao suza.

DRUGI KRUG - KRATKA I ŽESTOKA KAMPANJA

Slab odaziv od svega 44 posto izišlih birača predsjednik Mesić tumači time da nijedan kandidat nije ponudio jasnu viziju kakvu Hrvatsku želi, nego se kampanja – zahvaljujući žutilu medija – bavila stvarima koje uopće nisu u mandatu predsjednika države. On nije riječju podržao nijednog kandidata, ali je to zato učinio djelom – poslavši već sinoć Josipoviću na slavlje svog savjetnika Budimira Lončara.

Drugi i zaključni krug je za 14 dana, 10. siječnja. Kampanja će biti kratka i žestoka – jer nijedan od dvojice kandidata ne smije si dopustiti poraz. Josipović mora pobijediti, jer bi poraz značio ozbiljnu krizu u njegovoj stranci – socijaldemokratima. Bandić je zbog kandidature izbačen iz Socijaldemokratske partije, koja ga je i dovela na čelno mjesto u Zagrebu. Njegovi suradnici upozoravaju i da je sve slabijeg zdravlja, dakle - ako izgubi ove izbore, Bandić gubi sve.

Josipović u drugom krugu računa na svojih 32 i po posto, 7 i po posto glasova Vesne Pusić, 4 posto istranina Damira Kajina i na glasove 56 posto apstinenata iz prvog kruga. Bandić je uzeo dio glasova ljevice, ali mnogo više desnice, pa je Bandić - uz još dvojicu otpadnika od HDZ-a koji su se kandidirali – razlog zašto u drugi krug nije ušao kandidat vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang, koji je treći po broju dobijenih glasova.
XS
SM
MD
LG