Dostupni linkovi

Ministri vanjskih poslova G7 traže hitnu podršku za odbranu Ukrajine


Zastave članica G7
Zastave članica G7

Ministri vanjskih poslova velikih sila Grupe sedam (G7) upozorili su u četvrtak 18. aprila da postoji rizik da Ukrajina bude poražena od Rusije, ako ne dobije više protivvazdušne odbrane, dok je Kijev pozvao Zapad da promijeni strategiju prema ratu, javlja Rojters.

Više od dvije godine nakon ruske invazije u punom obimu, Ukrajina se suočava s nedostatkom municije, s vitalnim finansiranjem iz SAD-a koje mjesecima blokiraju republikanci u Kongresu, a EU nije isporučila dovoljno municije na vrijeme.

Ministri G7 započeli su drugi dan razgovora na italijanskom ostrvu Kapri razgovorom o bliskoistočnoj krizi, a pažnju će popodne usmjeriti na Ukrajinu, kada će im se pridružiti šef NATO-a i ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj, koji prisustvuje skupovima G7 zajedno sa američkim, italijanskim, njemačkim, francuskim, britanskim, japanskim i kanadskim kolegama, pozvao je zemlje EU da predaju sisteme protivvazdušne odbrane kako bi pomogli Ukrajini da zaštiti svoje gradove od Rusije, čija je meta ključna infrastruktura.

"U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen. I nijedna zemlja se ne može boriti bez struje", rekao je Borelj novinarima na početku sjednice u četvrtak.

Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba
Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da Zapad ima drugačiji stav prema Izraelu u odnosu na njegovu zemlju, napominjući da, kada je Iran u subotu lansirao rakete i bespilotne letjelice prema Izraelu, američke, britanske i francuske snage su pomogle da ih obore.

"Čini se da je strategija naših partnera u Izraelu u sprječavanju štete i smrti... U posljednjih nekoliko mjeseci, strategija naših partnera u Ukrajini izgleda da nam pomogne da se oporavimo od štete", rekao je Kuleba uoči zvaničnih razgovora.

"Dakle, naš posao danas je da pronađemo način na koji će naši partneri dizajnirati mehanizam koji će nam omogućiti da izbjegnemo smrt i uništenje u Ukrajini."

Političke prepirke u Vašingtonu odložile su isporuku očajnički potrebne pomoći Ukrajini u vrijednosti od preko 60 milijardi dolara, ali bi Predstavnički dom američkog Kongresa mogao konačno da glasa o paketu ovog vikenda.

"U ovim turbulentnim vremenima, postoji nada i signali republikanaca u SAD-u da se podrška Ukrajini može intenzivno nastaviti", rekla je njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock na konferenciji za novinare u Kapriju.

Kuleba je rekao da se nada da će ove sedmice dobiti obećanja o isporuci više sistema PVO Patriot i SAMP/T, kao i odluku o novim sankcijama Zapada usmjerenim na iransku proizvodnju dronova, koji se izvoze u Rusiju.

Otvarajući razgovore u četvrtak, italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da će pitanje sankcija Iranu biti riješeno dok Zapad traži načine da kazni Teheran za njegov raketni napad na Izrael. Ali je takođe ponovio poziv Izraelu da pokaže suzdržanost.

"Svaki oblik odmazde bi ugrozio ionako krhku i delikatnu ravnotežu", rekao je Tajani.

Čini se da će takvi apeli pasti na gluhe uši jer je Izrael u srijedu rekao da će donijeti vlastite odluke o tome kako se braniti, a britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron je rekao da je očigledno da Izrael planira da uzvrati udarac.

Iako će teme Bliskog istoka i Ukrajine dominirati skupom G7, koji se završava u petak, ministri će također razmotriti načine jačanja veza s Afrikom, razgovarati o stabilnosti u indo-pacifičkom regionu i voditi debate o pitanjima sajber sigurnosti i vještačke inteligencije.

XS
SM
MD
LG